Sfantu Gheorghe este un oras situat în Sud-Vestul României, ce face parte din regiunea Etno-culturala Câmpia. Acest oraș pare a fi o pată de culoare în zona sud vestica a țarii, fiind situat la confluenta raurilor Olt și Danubiu. Locul se prezinta ca un refugiu al naturalitatii și al farmecului autentic, orașul fiind unic în atmosfera sa. Iata ce puteti descoperi în Sfantu Gheorghe și ce farmec are acest minunat oraș!

1. Istoria Sfantu Gheorghe

Prima atestare documentara a orasului Sfantu Gheorghe dateaza din anul 1373, pe vremea când era cunoscut sub numele de „Hadju Miklosvar”. În urma cu câteva secole, era cunoscut ca fiind centrul unei regiuni importante, ce includea și teritoriile din Tara Barsei și in schimbul regiunii a fost oferit de rege al Ungariei Beatrice, tânarului ei sot, chiar în apropierea acestui orasul.

Teritoriul Sfantu Gheorghe a fost marcat de legendele și obiceiurile vechiului mediu, pâna la punerea sub dominația habsburgilor, ocupația sovietică și subdezvoltarea sa din epoca post comunismului. În prezent, majoritatea vestigiilor sale istorice au fost complet restaurate.

2. Lucruri de facut in Sfantu Gheorghe

Sfantu Gheorghe este unul din acele locuri despre care turiștii spun ca sunt încarcate de farmecul vremurilor trecute, perfecte pentru cei dornici sa descopere ceva nou. Fie ca descoperiti orasul pe jos sau pe bicicletă, se rămâne mereu impresionati de frumusețea sa.
Iata câteva dintre cele mai frumoase atracții turistice din Sfantu Gheorghe:

  • Mânastirea Prislop: una dintre cele mai vechi și mari mânăstiri din România, construita în anul 1605. Pe lângă biserica istorică, aici puteti descoperi si un muzeu de arta, un mic atelier de restimpere armuri, precum si un mic magazin cu produse artizanale.

  • Rezervația Naturală ”Tufele Găunarilor”:situata la marginea orașului, aceasta rezervatie este unul dintre cele mai importante locuri de studiu și de admire a faunei și florei de pe teritoriul România,având o biodiversitate deosebita prin prezența abundentă si variata a plantelor și animăluțelor.

  • Cimitirul Eroilor din Gradina Publica: este un cimitir cunoscut pentru conținutul sau: păstori sculptați in lemn si copaci impresionanti de foioase. Aici turiștii ajung în acest cimitir pentru a se relaxa sub umbra copacilor si a rememora trecutul orasului.

  • Biserica “Reactivarea”, Roman-Catolică: da orașului o atmosfera speciala, constructia noua fiind situata într-un parc frumos si rotunjit.

  • Cartierul Vechi: se remarca prin construcțiile constructed și baruri tematice care atrag foarte mulți turiști. Aici veti găsi si cel mai vechi muzeu al orasului și câteva cârciumării tradiționale.

3. De ce Sfantu Gheorghe este atât de frumos?

Sfantu Gheorghe este un oras plin de cultura autentica, istorie și farmec. De la tradițiile sale autentice din zilele vechi, până la șirul nesfârșit de atracții turistice, micul oraș ofera o paleta variata de lucruri de văzut și de făcut.

Este un oras foarte colorat, cu cladirile sale sale speciale in stil clasic, specifice orasului, recent renovate si ofera o vomita mare de emoții. Orașul se bucura de un peisaj natural frumos și ieșit din comun, având castele vechi, mânăstiri și biserici antice încărcate de istorie .

Cu toate acestea, una dintre cele mai importante atracții este râul Olt, care se scurge lângă Sfantu Gheorghe, sculptându-și drumul prin munți și văi într-un peisaj pitoresc. Munții Oltului si Dunării (Munții Mehedinti) sunt un loc ideal pentru relaxare și explorare, punând la dispoziție trasee montane și drumuri de înot, drumeții și o mulțime de alte activități outdoor.

4. Cum sa explorezi Sfantu Gheorghe

Sfantu Gheorghe și împrejurimile sale sunt perfecte pentru cei ce doresc sa se bucure de un traseu de explorare. Fie va aflati in :

  • Autocar: Datorita localgei sale favorabile, exista transport in toate direcțiile, cu multi autocare și trenuri care circula în fiecare zi de la și până la Sfântu Gheorghe.

  • Mașină Personala: De ce sa nu explorați mini orașul pe o rută în mașină proprie, sau chiar sa explorați împrejurimile off-road cu mașina?

  • Bicicletă: O modalitate excelenta de a explora Sfântu Gheorghe este cu bicicleta. Acest oras se pretează perfect pentru plimbări, oferind servicii de închiriere de biciclete pentru cei ce doresc sa exploreze peisajul.

5. Cazarea si mancare

Sfantu Gheorghe este un oras destul de mic, insa oferta sa in ceea ce priveste cazarea este substantiala.