Scurgerile maronii inainte de menstruatie sunt o afectiune foarte comuna in randul femeilor de varste diverse. Aceste scurgeri sunt cauzate de diferente hormonale in organismul feminin si alte modificari ale ciclului menstrual. Desi aceste scurgeri maronii pot fi uneori cauza de ingrijorare, acestea sunt deseori normale si se pot ridica fara tratament. In acest articol vom vedea mai multe despre cauzele scurgerilor maronii inainte de menstruatie, simptomele si cum pot ne ajuta sa ne mentinem sanatosi.

Ce sunt scurgerile maronii inainte de menstruatie ?

Scurgerile maronii inainte de menstruatie sunt deseori miscari slabe ale sangelui si tesuturilor care se elibereaza din cervix pentru a pregati organismul pentru menstruatia urmatoare. Aceste scurgeri maronii sunt cunoscute sub numele de spoting si curg din vagin inainte sau in momentul in care o femeie urmeaza sa isi inceapa mentruatia. Spotingul poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Desi aceste scurgeri nu ar trebui sa aiba un miros normal, uneori pot avea un miros puternic, cauzat de bacteriile care se elibereaza in acel moment. Spotingul poate proveni in acelasi timp cu sangerari usoare, albastre sau maronii.

Care sunt cauzele scurgerilor maronii inainte de menstruatie ?

Exista mai multe motive care pot duce la aparitia scurgerilor maronii inainte de menstruatie. Unele dintre cauzele cel mai frecvent intalnite includ:

• Ovulatia: Spotingul dinaintea menstruatiei poate fi un semn al ovulatiei. Ovulatia este procesul care ia loc in fiecare luna, in care oul libereaza din ovar si apoi se misca prin tuburile Fallopi in uter. Spotingul de pe parcursul ovulatiei poate fi cauzat de ruperea vaselor mici de sange care se elibereaza in acel moment.

• Amenoreea primara (absenta menstruatiei): Amenoreea primara este o afectiune cronica care pune intreruperea procesului de maturizare a ovarelor. Aceasta poate duce la aparitia scurgerilor maronii inainte de menstruatie.

• Abort spontan: Un avort spontan, cunoscut si sub numele de avortul medical, poate duce la aparitia spotingurilor maronii, mai ales in randul femeilor cu varste cuprinse intre 14-44 ani. Spotingurile acestea apar, de obicei, in termen de o luna de la avort, dar pot dura mai mult timp.

• Insuficienta ovariana prematura (IPO): IPO este o afectiune cronica in care ovarele nu sunt capabile sa secreta hormonii esentiali. Aceasta poate duce la aparitia spotingurilor maronii inainte de menstruatie sau chiar si la mai multe sangerari alungite.

• Contraceptive hormonale: O femeie poate experimenta spoting maroniu in primele luni dupa ce incepe sa ia contraceptive sintetice sau chiar efecte secundare ale acestora. Spotingul maroniu poate fi, de asemenea, un semn ca efectul contraceptivilor nu este eficient.

• Boli ginecologice: Anumite afectiuni ginecologice, cum ar fi tumorile ovariene si ciculul golic, pot cauza probleme menstruale si spotinguri maronii.

Cum pot ne ingriji de scurgerile maronii inainte de menstruatie ?

Daca scurgerile maronii inainte de menstruatie sunt prea severe sau dureaza prea mult, ar trebui sa mergi la medic pentru a obtine un diagnostic si pentru a te bucura de un tratament adecvat. Poti face lucrurile care urmeaza pentru a te simti mai bine pe parcursul acestei perioade:

• Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa: Alimentatia sanatoasa poate ajuta la reducerea simptomelor scurgerilor maronii produse de ciclul menstrual. Persoanele care doresc sa-si reduca simptomele ar trebui sa consume produse alimentare bogate in nutrienti, cum ar fi carne, legume si fructe proaspete, produse lactate cu continut scazut de grasimi, si produsele integrale. Exemplele includ seminte, fulgi de ovaz, paine integrala, si paste integrale.

• Consuma suplimente nutritive: Daca medicul prescrie suplimente nutritive pentru a ajuta la reducerea simptomelor scurgerilor maronii inainte de menstruatie, este important sa le iei ajutorul acestor suplimente. Acestea pot include suplimente de vitamin D, calciu, magneziu si multe altele.

• Evita factorii de stres: Stresul, anxietatea si depresia pot sa duca la aparitia scurgerilor si spotingurilor maronii inainte sau imediat dupa menstruatie, asa ca evita factorii de stres cat poti de mult. Poate te vei bucura de yoga sau meditatia, dar exista, de asemenea, alte activitati pe care le poti face pentru a te relaxa, cum ar fi pictatul, mersul la plimbare in natura si ascultatul muzicii.

• Dormi suficient: Acorda-ti timpul suficient de somn. Un somn adecvat, cel putin 8 ore pe noapte, poate ajuta la reducerea simptomelor scurgerilor maronii inainte de menstruatie.

• Mergi regulat la medic: Chiar daca scurgerile maronii inainte de menstruatie sunt in general normale, este important sa te prezinti la medic pentru a primi un diagnostic si un plan de tratament adecvat.

In concluzie, scurgerile maronii inainte de menstruatie sunt o afectiune foarte comua in randul femeilor de varste diferite. Aceste scurgeri sunt cauzate de schimbarile hormonale din corpul feminin si alte modificari ale ciclului menstrual. Desi aceste scurgeri maronii pot fi uneori ingrijoratoare, majoritatea sunt normale si pot fi tratate fara medicatie prescrisa. Acest articol ofera o imagine asupra cauzelor scurgerilor inainte de menstruatie, simptomelor si modurilor de prevenire. Este important sa mergi periodic la medic pentru a obtine un diagnostic si un tratament adecvat.