Scaunele verzi pot fi intalnite la barbati, femei si copii, dar in general cei mai multi adulti se imbratiseaza pentru a gestiona un scaun verde. Scaunul verde a fost asociat cu o dieta bogata in fibre alimentare si se poate detecta facil in modul in care arata sau chiar mirosul sau. Multe persoane considera ca acest simptom este unul complet normal si nu trebuie sa se ingrijoreze prea mult. Cu toate acestea, o vreme scaunele verzi nu ar trebui sa fie ignorata de cele mai multe ori. 

Asta pentru ca scaunul verde poate ascunde probleme de sanatate mai serioase, iar prin urmare, este necesar sa se ia masuri de precautie si sa se solicite sfatul medicului specialist.

I. Cu ce se asociaza scaunul verde?

Exista numeroase cauze posibile ale scaunului verde. Acestea pot fi usoare sau mai grave. Unele dintre cele mai comune cauze pot fi enumerate ca urmeaza:

 1. Dieta bogata in fructe si legume: Consumul de fructe, legume si suplimente pe baza de plante poate contribui la culoarea verzuie a scaunului.

 2. Consumul excesiv de alimente verzi: consumul excesiv de alimente bogate in clorofila poate schimba culoarea scaunelor.

 3. Consumul de medicamente: Unele medicamente, in principal antibiotice, pot schimba culoarea scaunului.

 4. Intoleranta la gluten sau alte afectiuni digestive: Intoleranta la gluten sau alte afectiuni digestive pot duce la scaun galben-verzui.

 5. Sucul de GHIMBIR: Acidul biliar care este produs in mod normal in organism poate fi blocat de aceasta substanta din ghimbir, ceea ce poate afecta culoarea scaunelor.

 6. Tulburari ale vezicii biliare: O bila nesanata poate afecta culoarea scaunului.

 7. Infectie intestinala: uneori, parazitii intestinali se numara printre cauzele scaunelor verzi.

 8. Probleme hepatice: ficatul produce bilirubina care schimba culoarea scaunului in galben-verzui.

II. Cand trebuie sa ne ingrijoram?

De obicei, scaunul verde este complet normal si nu trebuie sa ne ingrijoram prea mult. Cu toate acestea, ar trebui sa ne ingrijoram daca remarcam urmatoarele simptome:

 1. Greutate: schimbari in greutate inexplicabile ar trebui sa ne ingrijoreze.

 2. Ameteli: aceasta ar putea fi un semn al unei afectiuni grave.

 3. Mancarime: aceasta poate fi o simptom al unei afectiuni digestive sau al unor tulburari hepatice.

 4. Dureri abdominale: Dureri abdominale persista poate fi motivul pentru care trebuie sa consultati specialistul.

 5. Diaree: scaune frecvente sau parazitii intestinali necesita si ei tratament.

 6. Schimbarea culorii scaunului: O schimbare de la verde la negru sau albastru trebuie semnalata cat mai curand posibil.

 7. Consistenta scaunului verde: Scaunul verde trebuie sa fie moale si fara particule straine. Daca este mai tare sau absent, atunci ar trebui sa ne ingrijoram.

III. Care sunt simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze?

Intr-adevar, ar trebui sa ne ingrijoram daca apar anumite simptome care, de obicei, ne cer atentie si verificari de rutina. Acestea includ urmatoarele:

 1. Varsaturi si greata: Uneori, varsaturile si greata sunt cauzate de un scaun verzui, ceea ce ne cere tratare prealabila si de obicei necesita vizita la medicul specialist.

 2. Sangerari rectale: Desi sangerarea rectala nu este intotdeauna cauzata direct de scaunele verzi, este imperativ sa vizitati specialistul pentru o evaluare suplimentara.

 3. Febra si frisoane: Acestea sunt simptome obisnuite ale unor infectii mai severe, cum ar fi hepatita B sau C sau parazitii intestinali.

 4. Fatigabilitate: Pot exista numeroase cauze pentru acest simptom, dintre care una ar putea fi hepatita.

 5. Senzatie de arsura: acest simptom poate arata o afectiune renala sau chiar unul pancreatic.

IV. Cum sa ne vindecam?

Tratamentul dependenta de cauza scaunului verzui. Principalul tratament pentru acest simptom consta in eliminarea vinovatei din dieta. Mai mult decat atat, se recomanda si urmarea unui tratament sau a unei diete personalizate, acestea pot include eliminarea anumitor produse alimentare, precum cea bogata in fibre.

De asemenea, in cazul in care cauza scaunului verzui consta in luarea unui medicament sau in prezenta unui parazit sau a unei infectii, tratamentul va varia in functie de situatie si persoana. De exemplu, in cazul infectiilor intestinale, se recomanda un tratament cu antibiotice sau medicamente antivirale.

Un alt tratament se refera la prevenirea cauzelor cauzatoare ale scaunului verzui. Se recomanda urmtoarele sfaturi practice:

 1. Multumeste-te cu o dieta bogata in fructe si legume: Acestea din urma trebuie sa fie consumate cu moderatie fara a exagera in utilizare.

 2. Consuma alimente fara gluten: Pentru persoanele intorllerante la gluten, se recomanda reducerea cantitatii de alimente bogate in gluten si a alimentelor prelucrate.

 3. Exercitii regulate si rutina de curatare: Exercitiile fizice sunt necesare pentru a preveni constipatia iar curatarea rutinara a cailor digestive este recomandata.

 4. Utilizarea suplimeintelor si probioticelor: Suplimentele si probioticele ii ajuta pe cei care sufera de intoleranta la gluten sau alte afectiuni digestive.

De regula, scaunele verzi sunt absolut normale, dar acestea pot ascunde anumite probleme grave si chiar infectii, astfel va asteptam sa consultati medicul specialist in cazul in care remarcati o modificare a culorii acestora sau orice simptom neobisnuit asociat cu acestea.