Constipatia poate deveni o problema majora, provocand disconfort și poate cauza alte afecțiuni difuze ale stării de sănătate. Dar știm cum putem scăpa de constipație în doar 60 de secunde? Răspunsul este da. Acest articol va explica totul despre scăparea de constipatie în 60 de secunde, de la cauze și simptome la soluții și recomandări practice.

Ce este constipatia?

Constipatia – sau constipatia cronica – este o tulburare a tranzitului intestinal caracterizata prin scaune avand o frecventa scazuta, o consistenta solida si greu de eliminat. O persoana obisnuita are intre trei si cinci scaune pe saptamana. In general, devine preocupanta pentru o persoana daca se depaseasce limita menționată sau dacă scaunul este tare sau uscat.

Cauzele constipatiei
Principalele cauze ale constipatiei sunt:

 1. Alimentatia saraca in fibre.
 2. Hydratatia insuficienta.
 3. Activitate fizica insuficienta.
 4. Anumite medicamente, cum ar fi anticonvulsivantele si antidiabeticele.
 5. Anumite afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul.
 6. Lipsa simptomelor.
 7. Utilizarea excesiva a laxativelor.

Simptome
Constipatia de obicei are urmatoarele simptome:

 1. Senzatie de presiune si/sau discomfort in abdomen.
 2. Greutate in abdomen.
 3. Cramping si / sau crampe.
 4. Tulburari de somn.
 5. Senzația de voma.
 6. Lipsa de energie.
 7. Balonare.
 8. Oboseala.

Cum scapam de constipatie in 60 de secunde?
Este posibil sa scapam de constipatie in doar 60 de secunde. Acest lucru poate fi facut prin modificarea stilului de viata si prin luarea unor masuri simple pe care le vom discuta mai jos.

Masuri generale de stopare a constipatiei

 1. Consuma alimente bogate in fibre. Alimentele bogate in fibre ajuta la eliminarea constipatiei prin cresterea volumului de materii fecale si prin accelerarea tranzitului intestinal. Exemple de alimente care sunt bogate in fibre sunt fructele, legumele, painea integrale, nuci si seminte.
 2. Consuma multe lichide. Hidratarea insuficienta poate duce la o scadere a activitatii intestinale si la constipatie. Asigurati-va ca consumati minim 2 litri de apa si bauturi nealcoolice pe zi, precum ceai verde, suc de fructe proaspete sau sucuri nutritive.
 3. Exercitii fizice. Exercitiile fizice pot imbunatati functionarea tractului gastrointestinal, ajutand la reducerea constipatiei. Incepeti cu exercitii usoare, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, si incercati sa mentineti o rutina constanta.

Remedii naturale pentru constipatie

 1. Semințe crude de in. Semintele de in sunt un ingredient esențial bun pentru a scapa de constipatie. Acestea contribuie la formarea fecalelor si stimularea tranzitului intestinal, dar trebuie luat cu apa inainte de a consuma alte alimente.
 2. Bicarbonat de sodiu. Se amesteca o jumatate de lingura de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si se ia dimineata pe stomacul gol. Acest lucru ajuta la eliminarea constipatiei prin stimularea tranzitului intestinal si facilitarea eliminarii materiilor fecale.
 3. Ceai de scoarta de stejar. Acest ceai de scoarta de stejar este folosit in mod traditional pentru a trata constipatia. Se prepara o infuzie din 2 linguri de scoarta de stejar uscat in 500 ml apa si se consuma inainte cu 30 minute de mese.
 4. Smochine uscate. Smochinele sunt bogate in fibre solubile, ceea ce ajuta la ameliorarea tranzitului intestinal si a eliminarii constipatiei. Se consuma una sau doua smochine seara, inainte de culcare.

Alte recomandari

 1. Evitati cerealele si produsele fainoase, precum paine alba si biscuiti. De asemenea, este recomandat sa evitati produsele lactate si sa folositi produse lactate vegetale.
 2. Evitati fumatul si alcoolul. Acestea pot duce la deshidratare si pot contribui la intensificarea simptomelor constipatiei.
 3. Folositi produse cu fibre in plus. Exemple de produse cu fibre in plus sunt suplimentele de fibre solubile si insolubile, precum si pudrele si pastile de fibre.
 4. Luați un probiotic. Foarte bune pentru prevenirea constipatiei sunt produsele lactate care contin probiotice si produsele bazate pe planta psyllium. Acestea pot oferi un surplus de fibre si pot ajuta la ameliorarea tranzitului intestinal.

In concluzie, scapam de constipatie in 60 de secunde prin schimbarea stilului de viata, prin consumul de alimente bogate in fibre si lichide, prin exercitiile fizice si prin folosirea de remedii naturale. Totusi, daca simptomele reduc calitatea vietii sau apar des, ar trebui sa consultati un medic.