Salina Slanic Prahova se afla in sudul Romaniei si detine recordul de cea mai mare salina din Romania si, in acelasi timp, cea mai mare din Europa. Salina de Slanic Prahova este o mina de sare sifonata si are o istorie fascinanta.

Descriere

Cu un teren de 159 hectare si o adancime medie de aproximativ 42 metri, Salina Slanic Prahova are ingrozitorul statut de cea mai mare mina de sare din Europa. Salina detine recordul celor mai profunde galerii subterane si celor mai inalte platforme de sare din Romania. Miniera dateaza din secolul al XIX-lea, iar la scurt timp dupa aceea, produsele sale au inceput sa fie exportate in intreaga Europ.

Acum, mina de sare are 15 galerii, 11 platforme si 163 km de tuneluri galerii. La temelie, mina se intinde pe o adancime de aproximativ 50 de metri, iar in unele zone se ajunge la o adancime de 120 de metri. Acest lucru inseamna ca mina de sare de la Salina Slanic Prahova detine cea mai inalta platforma din Romania, inaltimea acesteia fiind de aproximativ 45 metri. In plus, in aceasta mina se gasesc si cei mai lungi tuneluri galerii, acestea masurand pana la 2.5 km.

Oferte turistice

In Salina Slanic Prahova sunt amenajate multe trasee turistice, astfel incat turistii sa se poata bucura de frumusetea minierei. Daca iti doresti, poti face un tur condus al galeriilor, desfasurat pe o distanta de aproximativ 1, 8 km. Turul are un numar de 10 statii de vizitat, acestea fiind prezentate intr-o ordine care accentueaza atmosfera si frumusetea minierei. Termenul turului dureaza intre 60 si 90 de minute, in functie de numarul de vizitatori.

Din turul condus fac parte o serie de galerii unde poti face o plimbare sau chiar un drum cu trenule tarziu. In plus, daca alegi sa faci un tur condus vei putea vedea modul in care au loc in mod obisnuit activitatile de extractie si manipulare a saramii precum si informatii legate de istoria minierei.

De asemenea, poti experimenta si condimentele si aromele extraordinare ale continentului atunci cand iti faci o plimbare sau o incursiune etnografica prin magazinul de suveniruri al minierei. Magazinul poate fi gasit la nivelul de intrare al salii cafelei cu produse reci si iti ofera o gama variata de produse traditionale si cosmetice, preparate din sare.

Tratamente in aer liber

Departamentul de tratament in aer liber ofera turistilor solutii si tratamente naturale prin folosirea saramii minierei. Exista o varietate de terapii si tratamente care se pot face, pornind de la hidroterapie la masaj terapeutic si exfoliere.

Cu ajutorul experientei si a cunostintelor lor, specialistii pot oferi multiple solutii antistres, impotriva durerii, musculare si artritice. De asemenea, sarea se poate folosi si pentru tratamentul afectiunilor respiratorii sau al reumatismului. Tratamentele in aer liber se efectueaza inclusiv in salina – pe terenul din apropierea platformelor de sare. Intregul sezon turistic in Salina Slanic Prahova se desfasoara de la inceputul lunii mai pana in septembrie.

Pentru cei care doresc sa se bucure de experientele unice oferite de Salina Slanic Prahova, exista mai multe locuri de cazare disponibile in apropierea minierei. Turistii pot alege sa ramana la pensiunea aflata la intrarea in salina, sau pot opta pentru a ramane in una din cele mai multe vile aflate in zonele inconjuratoare.

Honorand istoria minierei si turistii care aleg sa se relaxeze si sa experimenteze produsele Saramii, Salina Slanic Prahova a devenit mult mai mult decat o mina de sare – si a devenit un centru de binefacere, relaxare si spiritualitate. Increzator si destul de vechi, Salina Slanic Prahova va ramane tarmul romanesc al saramii si va oferi o sansa pe care turistii o pot lua pentru a se imbaia intr-o experienta care se apropie cat mai mult de natural.