Pietrele lui Solomon sunt unul dintre cele mai ciudate si intrigante fenomene naturale din Romania care sunt motiv de fascinatie pentru vizitatori de la inceputul anilor 1800. Situate in dealurile din apropierea orasului Botosani, acestea formeaza un amestec de domuri, proeminente si forme sculptate special in roca tare, conturat si modelat cu mainile-elementelor, drept care se considera ca reprezinta unul dintre cele mai vechi monumente masive din tara noastra.
Legenda susţine că pietrele lui Solomon sunt rămăşiţe ale lucrărilor realizate de regelui Solomon sau poate sunt adevaratele labirinturi ale lui Minos din mitologia greacă. Cu toate acestea, nimeni nu poate confirma adevarul din spatele aceastei legende.
Originea Pietrelor lui Solomon
Nu este clar daca misterul pietrelor lui Solomon a fost creat prin mecanisme geologice sau daca a fost creat intentionat de catre o mana omeneasca. Unii cred ca printre pietrele lui Solomon se pot vedea lasatele unor herghelii si semne ale unei vechi civilizatii, dar acestea raman doua posibilitati ce pot explica originea lor. Oricare ar fi originile lor, cercetatorii sunt de acord ca acestea dateaza dinainte de epoca romana, deoarece acestea aveau sa prezinte un foarte interesant exemple al amenajarii preromanesti a spaţiului. Aceste particularitati, unice natura si misterioase, ofera cercetatorilor un loc unde sa studieze istoria si cultura neamului lor.
Forma Pietrelor lui Solomon
Pietrele lui Solomon manifesta o diversitate incredibila in ceea ce priveste forma lor. Exista ppuncte deosebite intre pietre, de la domuri si formatiuni masive la intactiuni ramificate si la oglinzi formate de pietre. Szeklerii care traiesc in zona descriu fenomenul sub numele de “spuncina” care in traducere in romana inseamna „ielele”. De obicei, aceasta forma este creata din doaua sau mai multe blocuri de pietre care sfideaza balansul pana cand vantul sau apele li se cietesc. Uneori, se crede ca acestea sunt formatiuni create de catre minciunile vechilor aborigeni din zona, dar acest lucru nu poate fi confirmat.
Caracteristici unice si caracteristicile geologice
Cele mai multe pietre lui Solomon sunt formate din calcar, dar potrivit studiilor geocronologice, acestea sunt adanc inradacinate in roca si pot fi datate pana in secolele 3-2 inaintea lui Hristos. Caracteristica unica a acestor forme geologice consta in capacitatea lor de a rezista mai mult timp decat ceilalti obiectele similare si mai mult decat s-ar putea astepta. Marea majoritate a pietrelor lui Solomon sunt complet solide si sunt usor de identificat prin prezenta sau lack-ul urmelor pe marginea lor.
Importanta arheologica si legenda
Studiile arheologice arata ca pietrele lui Solomon detin o mare importanta pentru cultura locala si ca aceasta se leaga strans de istoria si caracteristicile din acea zona. De asemenea, legenda care merge cu aceasta forma geologie se leaga de puterea vechiului regelui Solomon. Acestuia i se dicteaza misterul ca aceste piese de roca ar fi fost prezente inainte chiar de venirea unor persoane in acel loc. Acestea sunt percepute ca fiind artefacte ale unor inqualificabile civilizatii antice si possibil a fost creionata in urma cu cateva milenii si a ramas in urma lor, ca un adevarat mister dat de natura.
Pietrele lui Solomon ofera o privire fascinanta in istoria, cultura si miturile zonei si o provocare interesanta pentru cercetatori sa descopere si sa descifre miseturile ramase in urma. Chiar daca unii cred ca sunt create printr-o arta artificiala, toate acestea pastreaza tainele din spatele lor. De asemenea, acestea sunt si o oportunitate de a descoperi marile vorbe din timpurile vechi si sa exploram noi in moduri creative. Nimeni nu stie, de fapt, care este adevarul despre pietrele lui Solomon, acestea fiind un loc in care miturile, spaima si romantismul se nuanteaza peste intreaga tara a Romaniei.