Miercurea Ciuc, situate in Anglia Transilvania, este una dintre cele mai frumoase orase din Romania. Orasul, care a fost declarat habitat in 1985, se poate mandri cu o serie de locuri interesante, unde turistii se pot bucura de natura sa superba, mancaruri delicioase si o varietate de activitati unice.

Avand mai multi de o suta de locuri in jurul orasului, Miercurea Ciuc ofera multe optiuni de a descoperi orasul si de a se bucura de experientele sale. In cele ce urmeaza vom vorbi despre ce poate fi gasit in aceasta localitate.

Istoricul Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc a fost fondata in anul 1313 si a fost denumita astfel dupa Pestera lui Iemerci, una dintre cele mai vechi asezari din zona. In 1860 orasul a fost construit pe dealul Sykhely, asezat chiar sub Cetatea Cozia.

In prezent, si in ciuda prezentei sale timpurii in istoria Romaniei, Miercurea Ciuc nu a suferit prea multe schimbari. Oraşul păstrează încă o atmosferă deosebită, oferind turiştilor o şansă de a experimenta cult urâtilor sale specifice, prezenta lor fiind încă evidentă astăzi.

Atractii turistice in Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc ofera vizitatorilor sai o multime de lucruri de vazut si de facut. Iata cateva dintre punctele de interes principale din Miercurea Ciuc:

Cetatea Cozia: Aceasta cetate este un monument istoric si un site UNESCO care dateaza din perioada medievala si care ofera o vedere panoramica asupra orasului.

Mausoleul lui Iuliu Maniu: Mausoleul este o oglinda a culturii si istoriei Miercurea Ciuc, fiind un obiectiv important de vizitat pentru toate tipurile de turisti. A fost construit in memoria lui Iuliu Maniu, liderul politic al Partidul National Taranesc.

Muzeul National al Transilvaniei: Muzeul se afla in oras si are colectii speciale care includ informatii despre istoria si traditiile Transilvaniei.

Statuia lui Roman Ciorogariu: Statuia lui Ciorogariu se afla in inima orasului si a fost construita in memoria jurnalistului Roman Ciorogariu, de la postul de radio local, care a trecut in nefiinta in anul 2003.

Piateta din Miercurea Ciuc: Piateta este un adapost pentru localnicii care desfasoara activitati casnice, la umbra copacilor, si este un loc excelent pentru cei care ies la plimbari, la relaxare si la socializare. In mod traditional, localnicii se aduna aici pentru a celebra diferite evenimente si festivaluri.

Debrecen: Petru cei care vor localitatea mai departe de Miercurea Ciuc, Debrecenul este situat la doar 22 de km si este renumit pentru festivalul sau anual intens si comunitatea sa interesanta de tigani.

Ospatari si experiente culinare

Miercurea Ciuc ofera o multime de restaurante si cafenele unde turistii se pot bucura de gastronomia locală. Iata cateva optiuni populare:

• Bistro Bohemia: Acest restaurant servește o gamă largă de preparate traditionale, de la ciorbane si tacos la hamburgeri si paste.

• Bistro Dala Cafe: Un restaurant romantic, cu o atmosfera calda, unde puteți savura ciorbe, calde si reci, mancaruri din bucataria germana si romana si specialitati Laține.

• Dristor kebap house: O alta optiune foarte cautata, aceasta pateuri de produse de origine turceasca.

• Pub La 100: Pentru cei care vor mancare traditionala sau produse vegane, acesrt pub este situat in inima vechiului oras si ofera o gama variata de mese si bauturi.

• Casa Loredana: Acest restaurant se afla in vechiul oras si ofera o mare varietate de preparate cu specific traditional, precum si specialitati regionale cum ar fi clasica Ciulama Boemica.

Shopping in Miercurea Ciuc

Daca vizitatorii vor sa isi completeze vacanta cu cateva produse de suvenir sau chiar sa isi faca cumparaturi, Miercurea Ciuc ofera multe magazine si centre comerciale. Iata cateva dintre cele mai populare centre comerciale din Miercurea Ciuc:

• Labirint Shopping Centre: Un centru comercial proeminent in Miercurea Ciuc, acest mall se afla in centrul orasului si include magazine locale, cafenele si cinematografe.

• Universal Amazon Market: Acest hypermarket are toate produsele necesare pentru a face cumparaturile necesare, inclusiv produse alimentare si suveniruri.

• Mall Lotzi: Acesrt mall este popular pentru varietatea sa de magazine, incluzand optiuni delicioase de divertisment, precum si un pod de patinoar.

• Artizanatul Bodo: Artizanatul Bodo este n Markeț local, specializat in produse din lemn si suveniruri, unde se gasesc piese unice, lucrate manual, cu accent asupra traditiilor din Miercurea Ciuc.

Activitati si distractii in Miercurea Ciuc

Pentru cei care prefera sa petreaca destul de mult timp in aer liber si sa se bucure de frumusetea naturii, Miercurea Ciuc ofera patru parcuri naturale superbe, incluzand:

• Parcul Național Retezat: Parcul national ofera vederi panoramice spectaculoase, precum si atractii precum lacuri, rauri, paduri si varfuri montane, toate perfecte pentru Drumeriii si ciclismul montan.

• Parcul Subcetate: Acest parc se afla langa Cetatea Cozia, si este inca un loc minunat pentru ciclism si alergare.

• Parcul Natural Ecer: Acest parc este numit dupa una dintre cele mai vechi biserici din Miercurea Ciuc si promite vederi spectaculoase a muntelui Clinceni si stancii din apropiere.

• Parcul Natural Lac de Faget: Lacul de Faget, situat in partea de nord a Miercurea Ciuc, ofera activitati precum pescuitul si vanatoarea.