Intepaturile in cap pot fi descrise ca destul de neplacute si sunt adesea provocate de dureri de cap sau chiar de migrene. Există mai multe tratamente pentru a ameliora simptomele, dar pentru a evita intepaturile în cap, e important să se identifice cauza. In continuare, vom discuta totul despre intepaturi in cap, de la ce cauzeaza unele, la cum pot fi tratate si cum pot fi evitate.
Ce Sunt Intepaturile in Cap?
Intepaturile in cap sunt simptome ale unei alte afectiuni ce se manifesta prin vibratii, zgomote sau dureri rapide şi neaşteptate, care provoaca durere intensa in cap. Durerea aparuta se poate observa in orice parte a capului si poate sa fie insotita de ameteli, lipsa de echilibru si chiar varsaturi. Aceasta poate persista timp de cateva secunde sau minute, inainte de a disparea. In general, intepaturile in cap nu sunt periculoase, insa ar trebui sfatuiti sa se adreseze medicului in orice situatie.
Cauzele Intepaturilor in Cap
Intepaturile in cap pot avea mai multe cauze, cum ar fi:
-
Cel mai comun motiv este migrena. Migrena este caracterizata de dureri de cap intense sau pulsante, care pot fi insotite de greata, lumina si zgomote. Intepaturile cele mai frecvente se produc in timp ce o persoana sufera de o migrena.
-
Meningita. De asemenea, meningita poate provoca intepaturi in cap. Aceasta afectiune inflamatorie a invelisurilor din jurul creierului si al maduvei spinarii. Febra, frisoanele si senzatia de rau incluse in meniningita pot contribui la aparitia intepaturilor in cap.
-
Anumite afectiuni neurologice. Bolile neurologice pot provoca si intepaturi in cap. De exemplu, scleroza multipla poate duce la aparitia intepaturilor, la fel si anumite tipuri de epilepsie. Cu toate acestea, intepaturile in cap la ele nu sunt intalnit in toate cazurile de afectiuni neurologice.
-
Tumorile cerebrale. Unele forme de tumorile cerebrale pot provoca intepaturi, cum ar fi neoplasmul corpului carotic sau chiar metastazele canceroase ale creierului.
-
Reactii adverse. Aceste intepaturi pot fi provocate si de anumite medicamente. Printre medicamentele ce pot sa cauzeze aceste intepaturi se numara antibiotice, antidepresive sau anticoagulante. Si supradozatiile de medicamente sunt, de asemenea, responsabile pentru provocarea intepaturilor in cap.
Tratament Pentru Intepaturi in Cap
Tratamentul pentru intepaturi in cap depinde de cauza care a provocat simptomele. Unele tratamente sunt urmatoarele:
-
Utilizarea medicamentelor pentru tensiune arteriala sau pentru ameliorarea simptomelor durerii. Aceste medicamente includ medicamente precum ibuprofenul sau paracetamolul, care pot ajuta la ameliorarea disconfortului asociat cu intepaturile in cap.
-
Acupunctura. Acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a durerii cauzate de intepaturi in cap. Acupunctura ajuta la ameliorarea durerii prin stimularea punctelor cheie din corp, ajutand organismul sa lupte impotriva stresului si sa se relaxeze.
-
Utilizarea uleiurilor esentiale. Uleiurile esentiale sunt retete populare pentru tratarea intepaturilor in cap. Uleiuri precum cel de lavanda, menta si rozmarin sunt bogate in proprietati antiinflamatorii si antispastice, fiind folositoare in tratarea intepaturilor in cap.
-
Chiropractica. Tratamentul chiropractic poate fi, de asemenea, folosit pentru a trata intepaturile in cap si, in acelasi timp, pentru a ameliora durerea si disconfortul asociat. Manipularea chiropractica ajuta la realiniaza articulatiile si muschii, contribuind la reducerea simptomelor durerii.
Cum se Pot Preveni Intepaturile in Cap
Intepaturile in cap pot fi evitate prin una dintre urmatoarele metode:
-
Reducerea frecventei si severitatii durerilor de cap. Pentru a preveni intepaturile in cap cauzate de migrene, este important sa reduceti frecventa si severitatea durerilor de cap prin evitarea alimentelor procesate si a celor bogate in toxine. Bea multa apa si schimba-ti rutina de odihna.
-
Evitarea stresului.Stresul excesiv poate provoca o gama larga de simptome, incluzand intepaturi in cap. Miscati-va si practicati activitati relaxante, cum ar fi yoga sau Tai Chi. Alte moduri de a reduce stresul includ meditatia, citind un roman sau socializarea cu prietenii.
-
Utilizati uleiuri esentiale. Aplicati uleiuri precum lavanda, menta sau rozmarin direct pe cap si masati usor. Aceste uleiuri va pot ajuta sa va relaxati si astfel sa ameliorati intepaturile in cap.
-
Reducerea consumului de alcool.Consumul de alcool poate provoca dureri de cap si, de asemenea, intepaturi in cap. Reduceti consumul de alcool si vin, dar si cel de produse care contin cafeina sau zahar.
Intepaturile in cap pot fi foarte dureroase si neplacute, insa sunt rareori periculoase. Din fericire, exista metode prin care aceste intepaturi pot fi tratate sau prevenite. Identificati si tratati cauza intepaturilor in cap, respectati recomandarile medicului si optati pentru remedii precum uleiurile esentiale sau tratamente precum chiropractica sau acupunctura pentru ameliorarea simptomelor.