Ciclul menstrual feminin se bazează pe ovulație și implică schimbări fizice și hormonale în fiecare lună, preparând un mediu optim pentru fertilizare și sarcină. De fapt, o mulțime de informații specifice ciclului poate fi extrem de utilă pentru femei, în special cele care sunt în căutarea unei sarcini.

Astfel, cunoașterea îndatoririlor specifice înainte de ciclu poate fi utilă. A fi informată despre ciclu menstruație și de ce apar simptome înainte de-a apărea înseamnă că o femeie poate să-și planifice activitățile respective pentru a face loc pentru odihnă atunci când este în mod natural mai obosită și uneori suferă de dureri menstruale.

Toate femeile sunt diferite și astfel ciclul menstrual diferă de la persoană la persoană, în ceea ce privește durate, simptome și severitatea. Femeile aflate în căutarea unei sarcini trebuie să fie foarte atentă la ceea ce se întamplă în corpul lor, înainte de apariția ciclului, pentru a înțelege cum să ia măsuri pentru a optimiza șansele fertilității.

Ce se întamplă inainte de ciclu?

Înainte de prezenta ciclului, ovulul matur se eliberează din ovare într-o procedură numită ovulație. Ovulația este un proces complex și este dependentă de schimbarea nivelului hormonilor în fluxul sanguin. Un test de ovulație este de obicei efectuat pentru a afla atunci când o femeie ovulează, ceea ce poate fi extrem de important atunci când se planifică o sarcină.

Această schimbare hormonală poate crea simptome observabile, în principal stări de disconfort înainte de ciclu. Pentru a îmbunătăți aceste stări, se recomandă femeilor să țină seama de măsurile de bun simt, cum ar fi utilizarea unui calmant menstrual și odihna.

Simptomele înainte de ciclu variază în funcție de persoană, dar acestea pot include:

• Dureri abdominale și pelviene sau crampe

• Uscăciunea vaginală și mâncărime

• Oboseală și slăbiciune

• Greata și senzație de greață
• Ballonnement
• Depresie și anxietate
• Schimbări de dispoziție și sentimente neobișnuite
• Schimbări ale asimetriei și/sau sângerări mai ușoare

Un alt simptom comun înainte de ciclu este durerea mamară sau sensibilitatea însoțită de umflarea și durerea sanilor. Dacă femeia experimentează disconfort și senzații de arsură, aceasta poate fi un semn de ovulație.

Totuși, atunci când simptomele sunt severe și persistente, există un risc crescut pentru anumite afecțiuni gynecologice, astfel încât este recomandat să se consulte un medic gyneacolog pentru evaluare și tratament, în cazul unei afecțiuni.

Testele de ovulație

Este important să știm atunci când apare ovulația, mai ales atunci când se planifică o sarcină. Există două tipuri principale de teste de ovulație care pot ajuta femeile să înțeleagă când acestea ovulează. Acestea sunt teste de urină și teste de saliva.

• Testele de urină testează nivelul de lutropină din organism. Acesta este un hormon care avertizează că ovulația va avea loc în câteva zile.

• Testele de saliva văd schimbări ale nivelelor hormonale înainte de ovulație. Acestea măsoară nivelul estrogenului care se schimbă din zi în zi, înainte și după ovulație.

În plus, există, de asemenea, alte teste de ovulație non-hormonale care măsoară temperatura și PH-ul vaginal, precum și teste care detectează cheagurile din sânge, pentru a determina faza ciclului menstrual.

Uneori, medicul poate recomanda teste mai detaliate și mai avansate pentru a îndeplini obiective specifice. Aceste teste mai avansate se efectuează la laborator și utilizează probe de sânge.

Sarcina înainte de ciclu

Ovulația se referă la eliberarea în mod normal a unui ovul din ovare în fiecare lună, pregătindu-i organismul pentru toate condițiile necesare unei sarcini. În general, femeile ovulează în a doua jumătate a ciclului menstrual și sunt în general la cea mai mare fertilitate în multiplele prime câteva zile înainte și după ovulație. Din acest motiv, fecundația sau fertilizarea și embedarea în uter a unui ou fertilizat, poate fi maximizată prin începerea precoce a actului sexual, înainte de apariția ciclului.

De asemenea, persistența spermei, sau abilitatea spermei de a supraviețui într-un mediu uterin pozitiv pentru sarcină poate ajuta în etapa de fertilizare.