Deși oamenii poate ar crede că omorând miriapodii nu ar fi o mare păcat, există câteva motive foarte bune pentru a evita aceasta acțiune. Miriapozii sunt frumoase, unice și chiar necesare pe această planetă, iar înlăturarea lor ar avea implicații severe pentru mediul înconjurător. Acest articol va explora toate motivele pentru care ar trebui să nu omorâm mii de miriapozi și, prin urmare, să ne ajutăm pe toți ceilalți să facă la fel.

Pentru cei dintre noi care nu știu exact ce sunt miriapozii, acestea sunt insecte subunice cu un corp simetric și compus care găzduiește mai multe perechi de picioare. Aceste insecte se găsesc de obicei în natură, prin diverse biotopuri, unde au sensibilitate sporită față de factorii ecologici și acoperă o regiune destul de mare. Iar dacă e vorba să vorbim pur și simplu despre frumusețea lor, trebuie să recunoaștem că miriapozii sunt unele dintre cele mai frumoase insecte din lume.

De ce ar trebui sa nu omoram miriapozii

Cu toate că omorârea miriapozilor nu pare să fie o crimă seducătoare în ochii publicului, există câteva motive ce ne îndeamnă să evitam această acțiune.

1. Confundam echilibrul naturii

Miriapozii au un rol-cheie în ecosistemele lor, în mod special în disponibilitatea hranei și dispoziția apei. În majoritatea biotopurilor, aceștia se ocupă de distribuirea ierbii, buruienilor și a plantelor tinere, putându-se limita astfel răspândirea invazivă și înlăturarea producătorilor de hrana și hrană pentru animalele mici. Dacă aceste specimene sunt îndepărtate, atunci lumea naturală își va pierde echilibrul și, drept consecință, vor fi direct afectate și alte specii.

2. Acest lucru ar putea afecta longevitatea lor

Miriapozii se pot reproduce foarte repede și poate că v-ați întrebat cum ar afecta omorârea lor longevitatea acestor insecte. Acest lucru s-ar întâmpla prin reducerea numărului de specii în mediul înconjurător și prin împiedicarea reproducerii acestora. Atunci când numărul de indivizi scade, acest lucru poate duce la reducerea forței de reproducere și, prin urmare, la scăderea natalității și mortalității.

3. Omorârea lor ar reduce biodiversitatea

Miriapozii fac parte din Ordinul Insectelor și contribuie la biodiversitatea și la diversitatea genetica. Dacă aceștia sunt omorâți, aceasta poate avea efecte grave asupra biodiversității și asupra diversității genetice, deoarece nu mai există organisme care să produsă modificări în variabilitatea genetica.

4. Omorârea lor perspective în detrimentul nostru

Miriapozii sunt insectele necesare pentru controlul buruienilor, oferind astfel ajutor și pentru agricultori. O dată ce numărul acestora începe să scadă, buruienile pot invada spațiile cultivate și deteriora plantele, ceea ce poate provoca pierderi serioase pentru proprietarii agricoli.

5. Adăugarea de produse chimice în natură

O altă considerent important în ceea ce privește omorârea miriapozilor este adăugarea de produse chimice în natura. Omorârea lor, fiind un proces mecanic, consumă mult combustibil și mai multă energie. Mai mult decât atât, utilizarea pesticidelor în proces poate reprezenta o amenințare pentru organismele din aproprierea lor, iar poluarea produsă de aceste produse chimice poate dăuna naturii în întregime.

Cum putem salva miriapozii

Să existe echilibru și biodiversitate, trebuie luate mai multe măsuri pentru a salva miriapozii și a le oferi un mediu în care aceștia să se poată bucura de aceeași viață de odinioară.

1. Instituirea de sanctuare de conservare a miriapozilor

Prima măsură importantă ce poate fi luată este identificarea unor zone care pot servi ca sanctuar exclusiv destinat refugiaților miriapozilor. Această zonă ar oferi o bază sigură acestora, unde să se dezvolte în liniște, fără a fi nevoie să îl temem de oameni sau de alte creaturi.

2. Educarea populației

Apoi, trebuie făcută o campanie de educare a populației cu privire la prețuirea și respectul miriapozilor. Oamenii trebuie să înțeleagă importanta acestor insecte pentru mediul înconjurător și ar trebui să fie conștienți că și lor li se poate întoarce răul la un moment dat în viitor.

3. Ecosistemele protectționate

Aceasta include instituirea de ecosisteme protejate, unde se vor lua măsuri severe pentru a limita uciderea miriapozilor. Acest lucru ar fi susținut de lege și măsurile pot fi stabilite pentru a se ocupa și de alte animale, plante.