Magnolia este una dintre cele mai apreciate flori din lume. Cu forme mediteraneene si colorate, magnolii ofera peisajelor generala o opulenta si o frumusete care sunt complet unice. Chiar daca este usor sa-ti cumperi o magnolie gasita la un magazin local, practicand cresterea propriei plante de magnolie poate fi o experienta extrem de redutabila. Iata, mai jos, cum poti sa inmultesti aceasta floare frumoasa.

Cum se inmulteste magnolia

Seminte

Cel mai usor mod de a inmulti magnolia este prin samanta. Cele mai multe specii de magnolia se inmultesc rapid si simplu prin seminte. Acestea pot fi culese din interiorul sorilor. Semintele trebuie depozitate la frigider pentru ceva timp, apoi scuturate pentru a obtine pulpa. Acesta se indeparteaza si se incearca sa se pastreze doar semintele, pentru a fi plantate. Ele trebuie sa fie asezate in strat subtire pe un strat de pamant, sau chiar sa fie acoperite cu pamant in mod uşor, deoarece necesita intuneric pentru a germina. Necesita totodata si apa si umiditate, usor si regulat.

Butasi

Butasirea este un alt mod foarte eficient si usor de taila inmultirea magnoliei. Aceasta poate fi recoltata din partea de sus a trunchiului sau de la ramuri mai vechi si mai solide. Butasii sunt cresterea de plante de magnolii clonale, crescandu-se butasi prin taierea ramurilor si scotandu-si zona cotyledonara – unde cateii se deschid in vederea prepadirii.

Butasii se pot folosi plasandu-i intr-o cutie cu pamant umezit si lidos. Aceasta nu trebuie sa fie prea mare. Va trece 1 – 2 luni inainte ca butasii sa se prinda si sa faca radacini in sol. Dupa ce radacinile au crescut radacini, butasii se pot muta intr-un ghiveci fara a deranja radacinile.

Inmultire prin divizare

Inmultirea prin divizare este un mod foarte comun si mai simplu de a inmulti speciile de magnolii mai vechi, fie ca este vorba de grupuri mici sau de tufe de radacini de magnolii. Aceasta se poate face atunci cand plantele de magnolii au inceput sa se transforme cu varsta, formand mai multe tulpinii nebunecoase, deseuri sau raspandirea generoasa a culturii. Riscul de distrugere a plantei este eliminat atunci cand se poate inmulti prin divizarea cu succes a plantei. Aceasta tehnica ramane o optiune buna pentru exposice samactivitate zonelor adanci si stranse care nu spreiua stapanii locului.

Mentinerea companiei

Mentinerea unei companii la nivelul magnoliei este foarte importanta tetru a obtine cea mai buna experienta de crestere. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de luat in considerare care te vor ajuta sa obtii rezulte si sa iti mentii frumoasa si magnifica floare:

  • Incearca sa-ti selectezi o pozitionare naturala, cu lumina abundenta a soarelui si pamant bine drenat, fara umiditate prea mare.
  • Plantele de magnolii trebuie sa fie udate din cand in cand, chiar si in sezonul rece sau din cauza lipsei de precipitatii.
  • Si este de asemenea important ca planta sa fie protejata de toate obiectele care ar putea deranja-o.
  • Acoperirile chiar si toamna si primavara se folosesc sa protejeze planta.
  • Fertilizarea periodica a solului dutru creaea de magnolii se poate face daca se foloseste un fertilizant adecvat, care sa nu invadeze in teren.
  • Pentru planta de magnolia sa faca fata climatului rece, ateapta-te sa ii oferi o protected ocazionald, prin folosirea unei pînze, inclusiv in zonele unde te astepti sa aiba temperaturi scazute in perioada gerului.

Adaugarea magnoliilor la peisajul tau poate fi extrem de recompensatoare si adaugand radacini de plante vechi, crescand prin seminte sau butasire, puteti prelungi si largi floarea magnifica prin locurile tale. Dupa cum se vede, exista mai multe moduri prin care se pot inmulti magnolii. Fie ca optezi pentru seminte, butasi sau divizare, cauta informatii pentru a fi sigur ca iei cea mai buna decizie pentru magnolia ta. Pana la urma, poate fi o experienta foarte satisfacatoare sa vezi cum se inmultesc magnolii aspectuoase si mari in locul tau.