Multe persoane se întreabă dacă au un anume tip de temperament. Dacă vă întrebați ce tip de temperament aveți, acest articol vă va oferi o privire mai profundă asupra modului în care bazați lumea și vă veți putea întregi mai bine și cunoaște.

Temperamentul uman este înrădăcinat în biologia noastră, psihologia și cultura individuală. Acesta este un termen generic utilizat pentru a descrie complexitatea noastră ca ființe umane și de a ne înțelege mai bine unii pe ceilalți.
Personalitatea și temperamentul variază de la persoană la persoană, în funcție de cauze externe și interne. Aceasta poate fi determinată de o varietate de factori, inclusiv congenitali, chimici și psihologici (gândiri, sentimente și atitudini).

Ce este temperamentul?

Temperamentul este un set de trăsături adaptative și de comportament pe care persoana le arată în diferite contexte. Acesta este împărțit în patru temperamente: coleric, flegmatic, melancolic și sanguin. Aceste temperamente pot determina cât de bine unii oameni răspund stresului și cât de bine se acomodează cu munca și alte contacte sociale.

Cum să determinați ce tip de temperament aveți

Determinarea temperamentului dvs. poate fi făcută prin auto-reflexie, luând în considerare trăsăturile și lucrurile pe care le faceți în mod obișnuit. Există, de asemenea, teste psihologice și chestionare care vă oferă detalii mai precise și rezultate mai fiabile despre temperamentul dvs. Puteți afla ce tip de temperament aveți dacă acordați atenție trăsăturilor și imaginii vechi ale voastre.

Tipuri de temperament

  1. Temperamentul coleric

Aceasta este o personalitate “de vârf” și tendințe autoritare și o mentalitate decizională. Oamenii cu acest tip de temperament sunt, de obicei, oameni energici, comandați și cu încredere. Acestea sunt încăpățânate, energetice și entuziaste și găsesc lucruri noi și dificile interesante.

  1. Temperamentul flegmatic

Acesta implică personalitatea relaxată și modestă, iar persoana caută rezultate convenabile și pace interioară. Oamenii cu acest tip de temperament sunt, de obicei, pace, flexibilitate, toleranță și compasiune. Se relaxează cu ușurință și se adaptează rapid la schimbări.

  1. Temperamentul melancolic

Acesta se referă la persoanele analitice, inteligente și cu o capacitate de auto-reflecție. Oamenii cu acest tip de temperament sunt, de obicei, încrezători, responsabili, meticuloși și bazat pe realitate. Acestea sunt profunzimea și scrupulozitatea, adesea tendințele de îngrijorare sau neîncredere în sine.

  1. Temperamentul sanguin

Acesta este caracterizat prin entuziasm, optimism și energie. Oamenii cu acest tip de temperament sunt, de obicei, foarte rezistenți, extravertiți și aventuroși. Acestea sunt adesea extroverte, active și pot fi unii dintre cei mai buni lideri.

Avantajele de a cunoaște ce tip de temperament aveți

Există mai multe avantaje de a ști ce tip de temperament aveți:

• Înțelegeți mai bine propriul comportament în anumite situații și îi puteți controla și depăși problemele legate de relații personale și profesionale.

• Cunoașteți-vă trăsăturile și reacțiile în caz de stres.

• Înțelegeți factorii interni și externi care vă influențează comportamentul și personalitatea.

• Vă ajută să vă faceți mai bine înțeleși de ceilalți.

• Ajutați să vă mențineți rețelele și relațiile sociale sănătoase pe termen lung.

Dezavantajele de a cunoaște ce tip de temperament aveți

Există și câteva dezavantaje de a cunoaște ce tip de temperament aveți:

• Puteți fi prea auto-constricți, ceea ce poate compromite spiritul şi creativitatea.

• Puteți neglecta acțiuni pozitive sau comportamentul corect pe care ar trebui să îl aveți în anumite contexte de viață.

• Uneori puteți fi prea convingător și prea direct, ceea ce poate rezulta într-o relație mai tensionată cu partenerul dvs.

• Uneori puteți acumula stres și anxietate și nu puteți să vă calmați pe cont propriu.

Temperamentul este o combinație complexă de personalitate, trăsături și comportamente, când este înțeles adecvat, poate fi folosit pentru a ne îmbunătăți relațiile și munca.