Sa incepem prin prezentarea acestor insecte impresionante, care sunt furnicile. Furnicile sunt insecte sociale, ce traiesc in colonii complexe, foarte organizate si alcatuite din diferite caste. Pe langa furnicile adulte, in colonie se mai gasesc larvele, gandacii si puii, iar acestia sunt supravegheati cu strictete de aceasta insecta simbol al organizarii si muncii. De asemenea, furnicile sunt printre cele mai inteligente insecte, avand o comunicare si ostructura sociala extrem de avansate.
Furnicile au fost descoperite in urma cu 150 milioane de ani si sunt considerate printre cele mai vechi insecte. Au fost descoperite numeroase specii de furnici, acestea fiind alcatuite din aproximativ 12.500 de specii diferite. Majoritatea speciei de furnici traiesc in padurile tropicale si subtropicale, dar exista si specii care traiesc in desert si paduri boreale.
Aspect si caracteristici
Furnicile sunt insectele cele mai comune si sunt recunoscute pentru culorile lor vii, variind in functie de specia aleasa. Multe dintre specii au un corp transparant care le permite sa-si controleze temperatura corpului in functie de mediu. Corpul furnicilor este alcatuit dintr-o capita bine definita, o mijloc, o parte posterioara si o coada din spate.
In medie, furnicile faciale 3-6 mm inaltime, insa speciile mai mari pot atinge si 9 mm inaltime.
Alimentatie
Furnicile sunt muncotore si vor strange diferite tipuri de alimente pentru a le putea hrani si hrana lor consta in reguric deshidratate sau produse vegetale moi. Ele se hranesc cu insecte, mucegai, microbi si chiar nectar si alte alimente zaharoase. De asemenea, se mai hranesc si cu oase sau chiar cu carne deshidratata. In unele cazuri, furnicile functioneaza ca si furnizori pentru alte insecte precum gandacii de bucatarie si plante ierbivore.
Multe dintre speciile de furnici folosesc „sapaturile” in scopul cautarii resurselor alimentare. Aceste sapaturi tehnologizate pot fi vazute numai cu ajutorul microscopului. Ele sunt alcatuite dintr-un sistem complex de galerii si cavitati, ce se pot intinde pana la 1 metru adancime si 50 metri in lungime.
Habitat
Majoritatea speciilor de furnici traiesc in padurile tropicale si subtropicale, dar zeci de specii pot fi intalnite si in habitatul terestru urban. In prezent, furnicile traiesc in toate regiunile globei, cu exceptia regiunilor polare, unde temperaturile ridicate le impiedica sa se stabileasca.
Atat copiii, cat si adultii oamenilor pot vedea furnicile in zonele neobisnuite si se pot bucura de frumusetea si adevarata alaturare impresionanta a acestor insecte.
Comportamentul
Furnicile sunt foarte activitate si traiesc in colonii complexe, ce depind de asta pentru supravietuire. Furnicile se tin reciproc de-a lungul drumului, deshidratandu-se, sau alungand daunatorii sau chiar patrunzand undeva in zonele foarte greu accesibile.
Furnicile au o vanatoare bine organizata, ocolind zonele in care au mai fost, motiv pentru care isi construiesc trotuare pentru a indeplini anumite activitati si pentru a evita sa-si piarda timpul cautand alimente sau daunatori.
Diferite specii de furnici
Exista multe specii diferite de furnici, fiecare avand caracteristici si comportamente unice. Unele dintre acestea sunt:
-
Furnica solara – Acestea sunt specie de dimensiuni mici, cu capete si abdomen umblate.
-
Furnica nixedinia -Acest tip de furnica are un abdomen transparant. Ele sunt recunoscute pentru faptul ca se hrana cu hainele oamenilor si traiesc in zonele urbane.
-
Furnica rosie – Aceste furnici de dimensiuni mici au un abdomen rosu si sunt recunoscute pentru modalitatea lor de a se hrana cu plagile de furnici.
-
Furnica armata – Aceasta specie de dimensiuni mari are o mandibulă ce seamana cu o armă si se folosește pentru a se apara atacurilor daunatorilor.
Cat traieste o furnica?
Durata de viata a furnicilor variaza in functie de specia aleasa. O furnica obisnuita va trai aproximativ 12 luni, insa exista si specii care traiesc pana la 3 ani.
Regele si regina furnicilor sunt unele dintre speciile de durata de viata cea mai lung, ei putand trai pana la 15-20 de ani. Acestia sunt cei mai importanti membrii ai coloniilor, motiv pentru care legea naturii se ocupa de vietile lor.
Se presupune ca durata de viata a furnicilor poate fi mai mare decat 15 ani, insa nu s-a avut ocazia sa se faca cercetari asupra acestei teme.
Cum se reproduce o furnica
In fiecare an, sezonul de imperechere a furnicilor incepe in luna februarie si ajunge in luna mai. Pana atunci, regii si reginele furnicilor isi construiesc stoluri care in cele din urma se vor desparti in colonii.
Furnicile se vor aligna si zboara la inaltime, iar regina va fi urmata de regi si atunci va aluneca in pamant. Nota bene, acestia sunt doar regii si reginentii care se vor alatura, restul specimenelor rezemandu-se de sol pentru a se repopula.
La scurt timp, fiecare regina va construi o colonie proprie, unde isi va construi o retea de galerii si camere. Aceste galerii sunt folosite atat pentru depozitarea alimentelor, cat si pentru o buna gestionare termica.
Furnicile vor intra acum in faza de nidificare, moment in care va incepe gestatia. Regina se va impregna si prepara pentru a depune ouale nota bene, acestea fiind singurele momente in care regina poate sa iasa in exteriorul coloniei.