Ciclul menstrual se poate schimba de la o femeie la alta, uneori chiar si intre luna si luna aceleiasi persoane. Cu toate acestea, intarzierea menstruatiei poate fi un indiciu important al unei posibile sarcini. Stii cand ar trebui sa te preocupe intarzierea menstruatiei si cand poate fi normala?

Intelegere normală a intarzierii menstruatiei

Intarzierea menstruatiei poate fi din mai multe motive care nu sunt neaparat legate de sarcina. Exista anumite factori care pot face ciclul menstrual sa fie neregulat si sa produca intarziere. Acestea includ:

 1. Stress: Stresul si anxietatea mentala sunt printre factorii cei mai frecventi responsabili pentru intarzierea menstruatiei.

 2. Schimbari hormonale: Nivelurile hormonale pot fi perturbate datorita interventiilor chirurgicale, schimbarilor bruste in stilul de viata sau medicamentelor pe care le luati.

 3. Poluare: Poluarea, chimicalele sau pesticidele produc schimbari hormonale si intarzie ciclul menstrual.

 4. Sportul: Femeile care practica un sport de performanta pot intampina intarzieri menstruale.

 5. Tulpina endocrina: Tulburarile tiroidei sau o afectare a glandelor suprarenale pot produce intarziere in menstruatie.

 6. Anticonceptionalele: Hormonii din anticonceptionale schimba niveluri hormonale si pot intarzia aparitia menstruatiei.

SDeprivarea de somn poate afecta fertilitatea si poate duce la intarzieri.
Glicemie simptomatica prea mare sau prea mica si obezitatea sunt si ele factori care pot intarzia menstruatia.

Cate zile poate intarzia menstruatia fara a fi insarcinata

Pana ce nu apare menstruatia, nu poti stii cu siguranta daca esti insarcinata sau nu. Cu toate acestea, un ciclu menstrual normal are o durata cuprinsa intre 24 si 36 de zile, in cazul femeilor care sunt sanatoase si nu iau contraceptive intrauterine.

Durata intarzierii menstruatiei poate fi diferita in functie de factorii mentionati anterior. Uneori, intarzierea poate fi doar cateva zile dar, chiar si atunci, merita sa iei un test de sarcina daca ar exista sansa.

Ce se intampla daca menstruatia nu iti veneaza la timp?

Intarzierea menstruatiei dupa ce a trecut un anumit numar de zile ar trebui sa iti dea de gandit. Daca intarzierea ta persista mai mult de doua saptamani, ar trebui sa-ti faci testul de sarcina. Daca testul de sarcina este negativ, cel mai probabil ca intarzierea menstruala sa fie cauzata de o alta problema medicala.

In cazul in care intarzierea este mai mica de doua saptamani, dar tu ai motivatii sa devii preocupata, poti astepta inca doua sau mai multe saptamani, inainte de a face un test de sarcina. Daca intarzierea persista, trebuie sa mergi la un medic ginecolog pentru a-ti face testul si pentru a discuta optiunile tale terapeutice.

Care sunt cauzele intarzierii menstruatiei?

Cauzele intarzierii menstruatiei, cum ar fi stresul sau factori de mediu, sunt reversibile cu ajutorul schimbarilor de stil de viata sau dupa tratamentul hormonal adecvat.

Alte motive ale intarzierii pot fi mult mai complexe. Anumite cauze ale intarzierii pot fi:

 1. Tulburarea ovulatorie si disfunctia ovarelor polichistice (PCOS): PCOS este cea mai comuna tulburare ovulatorie si poate duce la intarzierea aparitiei menstruatiei sau chiar absenteism.

 2. Sarcina ectopica: O sarcina ectopica se produce atunci cand ovulul fertilizat se implantareaza in afara uterului.

 3. Infertilitate: In cazul in care intarzierea persists, chiar si dupa un test de sarcina negativ, poate fi un semn de infertilitate.

 4. Tulpina endocrină: Tulburarea glandei tiroide (hipotiroidism) sau a suprarenalei poate fi responsabila pentru intarzierile in menstruatie.

 5. Implanturi chirurgicale precum o salpingectomie: O salpingectomie este o interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine, care poate duce la intarzierea menstruatiei.

Care sunt complicatiile intarzierii menstruatiei?

Intarzierea menstruatiei poate fi, in general, un semn al unei tulburari hormonale sau ale unor schimbari majore in stilul tau de viata. Adesea, aceste schimbari sunt reversibile si nu prezinta riscuri grave, cu exceptia posibilitatii unei sarcini. Cu toate acestea, daca intarzierea persistenta este cauzata de un factor medical organice, acesta poate avea unele complicatii, cum ar fi:

 1. Infertilitate: Daca intarzierea menstruala este atribuibila unei tulburari ovulatorii, acest lucru poate duce la infertilitate.

 2. Alte afectiuni: Intarzierea menstruatiei poate duce, de asemenea, la anumite afectiuni precum: slăbiciune, oboseală sau durere.

 3. Sindrom metabolic: Intarzierea poate fi cauzata, de asemenea, de un sindrom metabolic sau o boala cronica, precum diabetul sau boala Hirschsprung.

Cum poti preveni intarzierea menstruatiei?

Orice intarziere in menstruatie, indiferent de cauza ei, trebuie monitorizata si poate fi prevenita. Unele schimbari in stilul de viata vor poate reduce riscul intarzierii menstruatiei:

 1. Consistenta exercitiului fizic: Exercitiul fizic este esential pentru reglarea hormonala si pentru a mentine un ciclu menstrual normal.

 2. O dieta sanatoasa si echilibrata: O nutritie adecvata este necesara pentru reglarea ciclului menstrual.

 3. Evitarea stresului: Stresul mental poate afecta ciclul menstrual si poate cauza intarzieri in ciclu.

 4. Comunicarea cu medicul: Orice intarziere in menstruatie e importanta si trebuie sa vorbesti cu medicul tau pentru a gasi cauzele intarzierii.