Judetul Bihor este unul dintre cele mai frumoase al regiunilor montane din Romania. Acesta ofera oportunitati variate pentru cei ce isi doresc sa exploreze frumusetea naturii, sa descopere traditiile locale si sa se relaxeze intr-un mediu linistit.
I. Ce are de oferit Bihor
Cu un peisaj rural superba, Bihorul nu ezita sa ofere calatorilor interminabile activitati pe care acestia le pot explora. Exista numeroase trasee montane, care se pot parcurge in voie precum si mai mult de trei milioane de hectare de padure care poate fi explorata.
A. Lacuri
Incalzirea globala a produs o varietate de efecte asupra lantului montan al Bihorului, printre care si aparitia unor lacuri superbe. Printre acestea, se afla si lacul Albastru, care ofera oaspetilor sai o scena idilica. El este omagiul ce le este adus de Poporului Maramuresean si ofera o platfoma primitoare pentru cei ce vor sa faca activitati precum inotul, supravatamatarea, pescuitul sau chiar si navigare in barca.
B. Istorie si Traditii
Bihorul adaposta o mare varietate de monumente istorice de-a lungul secolelor si se bucura de o cultura bogata ce isi are originea in secolul al XIII-lea, atunci cand avea sa se formeze judetul. Fie ca este vorba despre Biserici fortificate, Muzeul etnografic din Pasadeni sau Muzeul etnografiuc din Coroieni, toti acei ce vor sa isi exploreze istoria si traditiile au de unde alege. Putem alege sa vizitezam Piata Centrala a Clujului sau sa luam parte la diverse festivaluri traditionale.
C. Cai Ferate
Drumetii in judetul Bihor si descoperirea traseelor montane se poate face si prin intermediul unor trenuri de mare viteza ce se afla pe traseul Cfr Baia Mare – Oradea. Acest traseu ofera calatorilor ce se aflau la bordul trenului vederi superbe si descoperiri din zona montana a judetului.
D. Manastiri
Bihorul adaposteste in apropierea sa nenumarate Manastiri, putand satisface si cei ce isi doresc sa isi exploreze religiile. Datorita contiintei bogatii istorice si a calatoriilor uimitoare, intrarea in Manastirile din Bihor este foarte apreciata de catre turisti. Unele dintre cele mai recomandate Manastiri sunt Manastirea Glavieului, Manastirea Racovitenei si Manastirea Curtemii.
E. Festivaluri
Prin activitatea sa culturala puternica, Bihorul ofera touristilor sai nenumarate festivaluri. De la Festivalul Jazz-ului la Festivalul Carpatilor, aceste evenimente ofera o oportunitate deosebita pentru cei ce isi doresc sa exploreze muzica si cultura din judet. Festivalurile ofera, att cei ce viziteaza, cat si celor locali, o modalitate de a-si impartasi experientele si a-si impartasi cultura.
II. Obiective Turistice
Cea mai mare cetate a judetului, incanta oaspetii ei cu infatisarile sale impresionare precum si cu stilul intinerat. Din Alba Iulia pana la Cozia si Obarsia Lotrului, Bihorul isi deschide bratele catre cei ce vor sa exploreze pastreaza natura, cultura si istoria spanzurate intre muntii Rodnei si Tiblesului.
A. Cheile Turzii
Cheile Turzii sunt una dintre principalele obiective turistice din judetul Bihor. Acestea cuprind compungile localitatilor Tureni si Turzii si sunt cunoscute pentru vederile lor spectaculoase. In aceasta parte a Muntilor Apuseni, ai ocazia sa descoperi si sa te bucuri de numeroase cascade cristaline de intins pe o suprafata de aproximativ 8 kilometri.
B. Pestera Ursilor
Aceasta localitate magica a intrat in istoria populara a Romaniei datorita Pesterii Urilor, loc in care a hranit-o pe ursoaica Ursara impreuna cu cei doi pui ai sai. Aceasta pestera ofera turisitlorii ocazia de a descoperi cel putin 8 nivele subterane, care contin un spectaculos peisaj salbatic si expresii culturale ancestrale, precum si un numar impresionant de artefacte si materiale storic-arheologice.
C. Apuseni Nature Park
Parcul Natural Apuseni este situat in vestul judetului Bihor si se intinde pe o arie de 150 km patrati. Stancariile aici sunt de o frumusete rara, cu groape, vai si binecuvantate cu o vegetatie variata. Acesta ofera o experienta de neuitat pentru calatori, si ii face sa se simta in culmile placerii. Pierduti in stancariile muntilor Bihorului, calatorii pot sa exploreze numeroase dari, cascade si alte puncte de atractii naturale.
D. Manastirea de la Sinti
Manastirea de la Sinti se afla prima data mentionata in anul 1329 si contine una dintre cele mai importante biserici monumentale din regiunea Bihorului. Calatorii sunt bineveniti sa exploreze monumentele sale venerabile si sa faca parte din vechile traditii religioase. Cu o arhitectura unica, Manastirea de la Sinti ofera oaspetilor sai o experienta spirituala autentica.
E. Padurea Ignat
Aceasta regiune din apropierea localitatilor Luna si Hodisu se afla la poalele Muntilor Bihor si a fost acordata in secolul al XVIII-lea, in anul 1771, lui Gheorghe Ignat de catre domnitorul Constantin Cantacuzino. Calatorii pot sa eploreze flora si fauna din aceasta zona. In Padurea Ignat, turistii pot sa descopere specii rare de animale si plante, precum si peisaje unice si surprinzatoare.
III. Activitati Populare
Daca vrei sa faci ceva inafara traseelor montane obisnuite, Bihorul are o multitudine de activitati ce iti ofera ocazia de a explora natura in mod traditional. Unele dintre ele sunt:
A. Vara – Caiac, inot, pescuit, trekking si practicarea alpinismului cat si efectuarea de schi in Muntii Rodnei;
B. Toamna – Petrecerea timpului in zona padurii, cu un foc de tabara, camping si explorarea aspectelor culturale.