Infectiile urinare se numara printre cea mai obisnuita cauza de aparitie a simptomelor urinare neplacute si destul de incomode. Acestea sunt de obicei tratate cu antibiotice, care se iau zilnic pe o perioada de cateva zile si saptamani, in functie de severitatea simptomelor si de agentul cauzator al infectiei.

Aflam in cele ce urmeaza despre ce reprezinta antibioticul pentru infectia urinara, ce simptome si agenti cauzatori sunt detectati, simptomele care apar in infectiile urinare si modalitatea de tratament antibiotic in functie de agentul cauzator.

Ce este un antibiotic pentru infectia urinara?

Un antibiotic sunt medicamente care sunt utile si eficiente in ridicarea simptomelor asociate cu o infectie urinara si, de asemenea, in prevenirea recurentei acesteia. Acestea sunt utilizate de obicei in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Exista multe tipuri diferite de antibiotice care pot fi folosite pentru a trata infectia urinara si vorteroarena in functie de agentul cauzator al infectiei si de severitatea simptomelor prezente.

Ce simptome sunt detectate in infectiile urinare?

Infectiile urinare sunt adesea insotite de urmatoarele simptome:

-Durere sau arsuri la urinare
-Senzatia permanenta de nevoia de a urina
-Urina tulbure sau cu sange
-Dureri abdominale
-Greata sau varsaturi
-Febra
-Scurgeri vaginale

Ce agenti cauzatori sunt detectati in infectiile urinare?

In mod obisnuit, infectiile urinare sunt cauzate de o bacterie numita Escherichia coli. Aceasta nu este intotdeauna bacterii responsabila de infectia urinara si alte bacterii sunt uneori gasite in urina, inclusiv enterococi, Klebsiella, Streptococcus si Proteus. Uneori infectiile urinare pot fi cauzate si de virusuri, fungi sau paraziti.

Cum se trateaza o infectie urinara cu antibiotic?

Tratamentul antibiotic pentru infectiile urinare depinde de agentul cauzator al infectiei si de severitatea simptomelor prezente.

In principiu, tratamentul antibiotic se initiaza cu ajutorul unei scheme initiale de tratament, care poate fi vazut ca varianta de “tratament de proba”. Daca antibioticul este eficace, simptomele se vor ameliora in cateva zile si nici nu este necesara modificarea tratamentului.

In schimb, daca simptomele persista sau se agraveaza, atunci antibioticul poate fi inlocuit cu o alta varianta sau pot fi administrati mai multi antibiotici simultan. Aceasta schimbare de tratament poate fi intiate de un medic specializat sau, alternativ, poate fi vorba despre o reteta pe baza de prescriptie medicala.

De asemenea, pot fi prescrise tratamente naturiste, cum ar fi suplimentele alimentare sau baiu de sezut pentru a se ameliora simptomele.

Ce complicatii pot surge in cadrul unei infectii urinare tratate cu antibiotic?

Exista cateva riscuri si complicatii asociate cu tratamentul cu antibiotic al infectiilor urinare.

Astfel, una dintre aceste complicatii ar fi modificarea florei saprofite (vaata urinara sanatoasa) care sa poata conduce la o infectie recurrenta. De asemenea, se poate declansa o boala numita cistita interstitiala, ce poate fi definita ca o inflamatie cronica si simptome asociate ce cauzeaza durere, disconfort si durerea cauzata de urinare.

In cazuri rare, antibioticul poate provoca efecte secundare grave, cum ar fi:

-Reactii alergice, care pot fi fatale atunci cand sunt lasate netratate
-Urticarie
-Greata si varsaturi
-Anemie
-Dureri abdominale
-Diaree

In plus, tratamentul prelungit cu antibiotic poate duce la tulburari ale microflorei intestinale si poate afecta si diversele functii ale ficatului sau rinichilor.

Tratamentul infectiilor urinare cu antibiotic este, in general, considerat ca fiind o optiune foarte sigura si eficienta, fara complicatii severe in cazul majoritatii pacientiilor. Cu toate acestea, este important ca pacientii sa discute cu medicul curant despre efectele secundare ale tratamentului cu antibiotic si sa respecte intocmai indicatiile terapeutice primite.

Astfel, aceasta conditie poate fi tratata cu succes fara sa se creeze complicatii sau sa sufere complicatii grave, pacientii urmand a fi acoperiti cat mai deplin si in maniera eficienta de catre tratamentul cu antibiotic.