Vulcanii noroiosi sau “Kamaz” sunt niste forme geologice unice cu adevărat fascinante. Acesti conuri vulcanice specifice din Buzau sunt construite din lave de piatra de bazalt si s-au format in urma erupţiior vulcanice produse de magma generator in epoca terțiară. Acesti noroi vulcanici sunt acum de o frumusețe uimitoare, si constituie o destinatie turistica interesanta.

Istoria Vulcanilor Noroiosi din Buzau
Vulcanitele noroioase din Buzau și-au inceput evoluția in urma cu mii de ani, in anul Miocen (aproximativ 1,6- 5,3 milioane de ani ). Aceasta perioida, atat grijulie, dar si enigmatica, a pus bazele vulcanilor noroiosi din Romania si din lume, si explica unicitatea lor si formele lor bizare.

Felul in care s-au format Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi se formează prin activitatea vulcanica provocată de magma caldă și gazele fierbinți provenite din adâncurile Pamantului. Acest mix cald al magmei se contopeste cu argilele moi, noroiul și alte soluri situate in chiar apropierea noroioaselor. Noroiul topit se scurge si se elimina, construind pe parcurs noroi vulcanic si pietroaie de bazalt. Videoclipuri

Acest gen de formatie geologica se gaseste in mare parte in Asia si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, cateva astfel de vulcani s-au format și in Romania. Acestia se afla in estulțara noastra, mai precis in judetul Buzau.

Vizitarea Vulcanilor Noroiosi din Buzau
Vulcanitele Noroiosi si noroasele de la Buzau sunt unele dintre cele mai bizare și mai interesante obiective turistice din Romania. Acestea ofera și un peisaj unic, cu conditiile naturale si vegetatia bogata.

Acestea se afla in comunele Gura Teghii si Naipu, cu intinderi de la Piatra Badarani (in Gura Teghii) pana la Brebina, situat in Naipu.

Atractii in jurul vulcanilor noroiosi
● Groapa Vulcanii – Se afla in apropierea satului Gura Teghii. Marimea acesteia este de 600 metri latime si 150 metri inaltime si este unul dintre cele mai mari vulcani noroiosi din Europa.

● Parcul Vulcanilor Noroiosi – se afla in comuna Naipu și ofera o frumusețe unica. Iată lista cu unele din obiectivele din parc:
● lacul noroios (este o oaza de culoare albastră)
● Muzeul Vulcanilor Noroiosi
● Vulcanii Noroiosi de la Brebina
● Vulcanii Noroiosi, astfel cum pot fi văzuți din dealul Groapa Vulcanii

Avantajele vizitarii Vulcanilor Noroiosi din Buzau
Vizitarea acestei zone este un prilej de nerefuzat de a descoperi frumusetea vulcanilor noroiosi. Cele doua parcuri acopera o suprafața impresionantă și prezinta o gama intreaga de arii interesante si diverse.

Viziturile in aceste parcuri prezinta urmatoarele avantaje:

• Peisaj spectaculos – Vulcanii noroioși din Buzau ofera un peisaj amestecat de culori, miros si sunete. Vulcanii albi ofera o experienta vizuala unica si de neuitat.

• Muzeul Vulcanii Noroiosi – Muzeul prezinta atat o istorie a vulcanilor noroiosi, cat si modul in care se formeaza acestia.

• Activitati in aer liber: diversitatea faunistica si flora din parcuri permite vizitatorilor sa practice o serie intreaga de activitati in aer liber. Acestea includ: drumeții, mountain bike, aventura si camping.

• Potpuriuri culturale si religioase – vulcanii noroiosi din Buzau au fost și inca mai sunt centre ale miturilor și legendelor locale.

Vulcanii noroiosi din Buzau reprezinta un peisaj de neuitat și ofera o experienta turistica unica. Acestia ofera vizitatorilor acces la un muzeu interesant, precum și oportunitati de a-si practica pasiunile preferate in aer liber. Experienta totala a acestor parcuri, va aduce multe amintiri de neuitat pe care le vor putea rememora viitoarelor generatii.