Mancarea joaca un rol esential in cresterea si mentinerea starii de sanatate si a vitalitatii. Avand nevoie de un aport adecvat de nutrienti si vitamine, o alimentatie variata si echilibrata este vitala pentru a ramane la potentialul maxim. Totusi, anumite conditii pot afecta pofta de mancare si astfel, nivelurile de nutrienti necesare organismului pot suferi.
Unul dintre simptomele unei astfel de afectiuni ar putea fi lipsa poftei de mancare. Acnee, diabet, infectii virale, hepatita, tulburari psihice, anemie sau alte tipuri de boli pot avea de suferit fara un aport adecvat de nutrienti. Pentru a gestiona aceste probleme in mod corespunzator, poate fi util sa adaugati mai multe vitamine in dieta.
Iata cateva exemple ce ne pot ajuta sa ne mentinem o pofta de mancare normala si nutritiva.
Ce vitamine pentru pofta de mancare?
- Vitamina A
Vitamina A s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente vitamine in prevenirea si tratarea apei de stomac si pierderii poftei de mancare, fiind folosita cu succes pentru a trata si pentru prevenirea anumitor infectii gastrice. Vitamina A se gaseste in alimente precum carnea de peste, maruntaie, galbenus de ou, dovleac, ciuperci, broccoli si morcov.
- Vitamina B6
Vitamina B6 este legata direct de modul in care organismul utilizeaza grasimile, proteinele si carbohidratii din alimentatie. De asemenea, B6 joaca un rol important in functia sistemului imunitar precum si in cazul in care un pacient e nevoit sa ia medicamente, acesta fiind motivul pentru care se recomanda adaugarea acestei vitamine in diete. Vitamina B6 se gaseste in alimente cum ar fi ficatul de pui, carnea de porc, semintele de dovleac, spanacul, untul de arahide, crevetii si soia.
- Vitamina C
Vitamina C este importanta pentru ca ajuta organismul sa absorba mai usor fierul si in acelasi timp, reduce riscul aparitiei unor afectiuni. Intr-un studiu pe oameni, s-a descoperit ca modul in care vitamina C stimuleaza pofta de mancare si favorizeaza pozitive starea de spirit. Aceasta se gaseste intr-o mare varietate de fructe si legume precum citricele, ciresele, mango, ardeiul gras, varza si afine.
- Vitamina D3
Vitamina D3 poate fi considerata una dintre cele mai importante vitamine pentru buna functionare a organismului, vitamina D3 fiind direct responsabila pentru absorbtia calciului. De asemenea, s-a descoperit ca vitamina D3 poate contribui la pastrarea poftei de mancare sanatoase si reduce riscul aparitiile anumitor afectiuni. Vitamina D3 se gaseste in produsele lactate, pestele gras si ulei de foarte.
- Vitamina E
Studiile au demonstrat ca vitamina E poate contribui la stimularea poftei de mancare si la prevenirea anumitor boli cardiovasculare, contribuind in acelasi timp si la o alimentatie sanatoasa. Se recomanda adaugarea in dieta a alimentelor precum faina de ovaz, orezul brun, uleiul de masline sau rapita.
- Acizii grasi
Un amestec de acizi grasi se poate dovedi a fi de un real ajutor in cazurile de pierdere a poftei de mancare. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 se gasesc in alimente precum avocado, nuci, sardine, seminte de susan, somon si peste albastru.
Beneficiile poftei de mancare
Mentine o alimentatie corecta si echilibrata
Avand o pofta de mancare corespunzatoare se poate asigura o alimentatie adecvata organismului, echilibrata si sanatoasa. Mesele incep sa fie definite, acordandu-se atentie detaliilor, dupa ce pofta devine normala si corecta.
Ajuta posesorul sa evite ingerarea anumitor alimente procesate
Atunci cand pofta de mancare ramane necorespunzatoare, unele persoane isi pot ajusta alimentatia si pot incepe sa consume alimente care au fost prelucrate si prea mult sau chiar foarte putin. Fostul consum de alimente procesate va fi inlocuit cu alimente echilibrate, nutritive si benefice pentru organism.
Stimuleaza intarirea sistemului imunitar
Cercetarile au aratat ca alimentatia corecta si echilibrata este direct legata de intarirea sistemului imunitar. Avand o dieta adecvata si mese regulate, organismul se poate simti mai energizat si vibranta si poate lupta mai usor si mai eficient impotriva bacteriilor si infectiilor.
Finalmente, unele vitamine și suplimente ar putea ajuta perfect la restauranta rezervele de energie si starea de sanatate a organismului. Este important sa va asigurati ca aveti un aport adecvat de vitamine si nutrienti pentru intretinerea poftei de mancare. Puteti afla mai multe si detalii despre vitaminele esentiale, alimentatia echilibrata, modul de a le combina si modul de a obtine cantitatea de vitamine de care organismul are nevoie, discutand cu medicul sau un specialist in nutritie.