Vitamina K este, de fapt, un grup de compusi liposolubili care ajuta la coagularea sangelui si, de asemenea, joaca un rol important in metabolismul oaselor. Aceste compusi sunt similare din punct de vedere structural si au fost denumiti K dupa prima litera germana a cuvintelor “koagulation” (coagulare) si “koaguloproteine” (substante care ajuta la coagularea sangelui).
Exista doua forme principale de vitamina K: vitamina K1 si vitamina K2. Vitamina K1 (sau filochinona) se gaseste in plante, cum ar fi salata, broccoli, conopida, varza, spanac si alte alimente verzi. Vitamina K2 (sau menachinona) se gaseste in produse lactate, carne si oua. Ambele forme de vitamina K sunt necesare si pot fi luate de catre organism pentru a opri sangerarea si a preveni anumite boli.
Vitamina K1 si K2 pot avea efecte benefice asupra sistemului reproductiv feminin prin intrarea in joc in formarea hormonilor si reglementarea menstruatiei. Acestea pot ajuta, de asemenea, la prevenirea sangerarilor abundente si a durerilor asociate cu menstruatia.
Cum vitamina K ajuta la prevenirea si controlul menstruatiei
Vitamina K ajuta la reglarea menstruatiei si la prevenirea sangerarilor abundente. Acest lucru se poate face fie prin suplimentarea alimentatiei cu alimente bogate in vitamina K, fie prin luarea suplimentelor alimentare recomandate pentru a aduce nivelul de vitamina K in organism la limitele optime.
Vitamina K este esentiala pentru stimularea sintezei de progesteron, unul dintre principalele hormoni implicati inreglarea si controlul ciclului menstrual. De asemenea, aceasta vitamina controleaza si preveneste sangerarile excesive prin activarea unor factori de coagulare a sangelui care ajuta blotcheii sangelui sa se prinda si astfel sa se opreasca sangerarea.
S-au efectuat si numeroase studii care confirma rolul important al vitaminei K in reglareaperiodicii menstruale si prevenirea sangerarilor uterine excesive. Dintre acestea, un studiu publicat in 2000 in revista American Journal of Obstetrics and Gynecologys-a concentrat pe descoperirea modului in care vitamina K poate diminua simptomele de la menstruatie. El a aratat ca luand suplimente de vitamina K zilnic, la multe femei au fost observate ameliorari in ceea ce priveste intensitatea ciclului lor menstrual si simptomele asupra carora s-au efectuat studiile.
De asemenea, vitamina K poate fi de ajutor in prevenirea anemiei prin urmatoarele modalitati:
• Stimuleaza sinteza unor proteine de coagulare a sângelui, cum ar fi factorul VII, factorul IX si factorul X, ce ajuta la prevenirea si controlul sangerarilor din cauza anemiei.
• Ajuta la reglarea cantitatii de fier prezenta in sange, astfel incat sa nu fie suprasaturat cu fier si, prin urmare, sa previna anemia.
• Ajuta la formarea eritrocitelor si, prin urmare, la prevenirea anemiei prin lipsa de eritrocite.
De ce este important sa includem vitamina K in dieta noastra
Vitamina K joaca un rol important in mentinerea sanatatii noastre si, de aceea, este important sa o includem in dieta zilnica. Pentru a ne asigura ca luam suficienta vitamina K, trebuie sa consumam alimente bogate in vitamina K1 si vitamina K2, suplimente alimentare, precum si produse alimentare bogate in calciu si vitamina D pentru asimilarea optima a acestei vitamine.
Vitamina K joaca un rol vital in reducerea riscului de aparitie a afectiunilor sistemului cardiovascular, a osteoporozei, a cancerului si, de asemenea, joaca un rol important in reglarea sistemului reproductiv feminin prin controlul ciclului menstrual. Vitamina K joaca, de asemenea, un rol esential in coagularea sangelui si imbunatateste circulatia sangelui prin vaselor mici.
Vitamina K poate opri sau ameliora simptomele menstruatiei, precum si reduce riscul de anemie prin cresterea cantitatii de oxigen transportata de catre globulele rosii la toate celulele corpului. In plus, includerea vitaminei K in dieta este vitala pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului si a altor afectiuni, si poate avea efecte benefice asupra sistemului reproductiv feminin. Prin urmare, este important sa ne asiguram ca luam vitamina K regulat prin dieta si suplimentele alimentare si sa luam masuri pentru a evita alimentele care au un continut scazut de vitamina K.