Menstruatia putina poate sa apara la multe femei, chiar daca fiecare persoana are o abordare diferita in ceea ce priveste durata si volumul sangerarii menstruale. Acesta conditie poate fi cauzata de diverse afectiuni medicale, de stresul excesiv sau chiar de o alimentatie necorespunzatoare. Exista, totusi, un tratament care poate ajuta la ameliorarea simptomelor incontrolabile ale menstruatiei putine.

Ce inseamna sa ai menstruatie putina

Menstruatia putina este un simptom care indica faptul ca cantitatea sangerarii pe parcursul ciclului menstrual este scazuta. O persoana care prezinta acest simptom poate experimenta cantitati reduse de sange sau cheaguri in timpul menstruatiei si poate fi prezenta doar pe parcursul primelor cateva zile din ciclu. In alte cazuri, poate fi prezenta doar pe parcursul a doua zile sau chiar poate lipsi complet.

Cu toate acestea, menstrele scazute pot fi un simptom al anumitor afectiuni si determina o serie de probleme hormonale si medicale. Este important sa se ceara explicatii medicale si diagnosticarea adecvata inainte de a se incerca orice tratament de auto-medicatie.

Cauze ale unei menstruatii putine

Desi exista nenumarate cauze ale ciclurilor menstruale scazute, cercetarile deseori specifica o serie de factori comuni. Majoritatea acestor cauze sunt legate de anumite afectiuni medicale sau tulburari hormonale care sunt legate de menstruatie. Iata cateva factori principali care determina aceasta conditie:

  1. Afectiuni autoimune: Exista unele afeciuni autoimune care pot duce la menstruatie scazuta, de exemplu lupusul sau endometrioza. Aceste conditii pot avea consecinte serioase asupra modului in care se desfasoara ciclul menstrual si, prin urmare, pot duce la reducerea volumului de sange eliberat pe parcursul acestuia.

  2. Tulburari hormonale: O tulburare a hormonilor poate avea un efect major asupra ciclurilor scazute. Acestia sunt producatori principali ai hormonilor care regula ciclul menstrual si, prin urmare, orice nesincronizare in ceea ce priveste productia de hormoni initiaza o menstruatie mai slaba.

  3. Stresul: Acesta este unul dintre cei mai comuni factori care duce la menstruatie slaba. Stresul excesiv sau o dieta necorespunzatoare poate inchide procesul normal de productie hormonala, cauzand, din pacate, menstruatie putina.

  4. Utilizarea prelungita a anticonceptionalelor: Utilizarea prelungita a anticonceptionalelor se poate manifesta prin aparitia mai multor cicluri menstruale slabe. Acest lucru se datoreaza, de asemenea, modificarilor nivelului hormonal, producand o fluctuatie in productia si depozitarea hormonilor esentiali pentru ciclul menstrual.

  5. Marea majoritate dintre femei se confrunta, in anumite momente ale vietii lor, cu menstruatie putina, dar, in cazul in care se manifesta sangerarea persistent munca unui numar mic de zile sau chiar lipseste, este necesara o vizita la medic pentru a se da un diagnostic exact si un tratament adecvat.

Simptome specifice menstruatiei putine

Mai jos sunt enumerate cateva dintre simptomele care pot ajuta la identificarea menstrei scazute:

• Sangerare mai mica decat de obicei pe parcursul menstruatiei;

• Durata scurta a ciclului menstrual;

• Disconfort menstrual din cauza scaderii fluxului menstural;

• Uscare si iritarea vaginului;

• Leucoree (descarcare alba si grasa care apar inainte sau in timpul menstruatiei).

Tratamentul menstrualitatii putine

Tratamentul menstrualitatii putine ar trebui sa fie ales in functie de cauzele exacte ale acestei conditii. Daca simptomele au fost determinate de un anumit regim alimentar sau stres, atunci diferite modificari in stilul de viata pot contribui la reducerea simptomelor, dar aceste solutii sunt de obicei destinate problemelor acute.

Medicul curant poate recomanda anumite medicamente sau alte tratamente pentru a trata aceasta afectiune. Acestea includ:

• Anumite medicamente prescrise pentru lichidare menstruala principaliza;

• Hormoni, inclusiv contraceptive cu progesteron in doze mai mici;

• Terapie medicamentoasa care poate ajuta la reglarea miscarilor intestinale si a contractiilor uterine;

• Anticoagulante, cum ar fi heparina medicamentoasa sau injectabila, care pot fi utilizate pentru a preveni cheagurile de sange in desfasurarea feminina a menstruatiei.

De asemenea, aceste tratamente sunt foarte eficiente pentru prevenirea si tratarea simptomelor menstruatiei putine. In plus, exista si anumite remedii naturale care pot fi incercate inainte de a incepe un tratament medical. Iata cateva dintre acestea:

• Vitamina E poate ajuta la reducerea intensitatii menstruatiei;

• Relaxeaza-te si incercati yoga sau meditatia;

• Renunta la fumat si consumul de alcool;

• Reduce stresul si somnul inainte de ciclul menstrual;

• Consuma alimente bogate in fibre si vitamine.

In plus, istoria medicala a unei persoane poate juca un rol vital in diagnosticarea si tratarea unei menstruatii putin, astfel ca este important sa-ti expui medicul cu toate simptomele pe care le experimentezi. Acesta va putea apoi sa formuleze un plan de tratament adecvat care sa-ti ajuta sa ameliorezi simptomele afectiunii.

Menstruatia putina poate sa apara la multe femei si poate fi cauzata de diverse afectiuni medicale, de stresul excesiv sau chiar de o alimentatie necorespunzatoare. Exista, totusi, un tratament care poate ajuta la ameliorarea simptomelor, atat medicale, cat si naturale, precum vitaminele, excercitiile de relaxare si hranirea adecvata. Cu toate acestea, este important sa se ceara explicatii medicale si diagnosticarea adecvata inainte de a se incerca orice tratament pentru a se evita complicatiile inutile.