Nivelul scazut al eozinofilelor (numite si eozinofilie scazuta) poate apare in analizele de sange, de obicei, la adulti. Acest eveniment poate fi o sursa de neliniste pentru pacienti si de multe ori poate fi dificil de inteles ce presupune acest mesaj. In acest articol, vom discuta despre ce inseamna eozinofilie scazuta si daca acest indicator trebuie luat in considerare.

Ce inseamna eozinofilie scazuta?
Eozinofilie joasa (sub 500 celule per microlitru) se refera la nivelul scazut al eozinofililor – niste tip de globule albe – care apar in rezultatul unei analize de sange. Acest tip de globule albe sunt responsabile pentru reactia alergica, dar pot ajuta, de asemenea, la lupta infectiilor. Nivelele scazute de eozinofilie reprezinta, de obicei, ceva anormal, in anumite conditii.(1)

Cauze
De cele mai multe ori, eozinofilie scazuta se datoreaza unor aparente reactii alergice speculative sau unui alt proces sau afectiune care a impiedicat organismul sa produca prea putini eozinofili, mai ales in cazul adultilor. Unele dintre cauzele principale ale eozinofiliei scazute includ:

O noua alergie: aceasta poate provoca o scadere temporara a nivelului eozinofilelor din sange, inainte ca numarul lor sa revina la normal.
 Prea multa folosire a steroizilor: anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, pot reduce nivelul de eozinofilie.(2)
 Recenta infectie: atunci cand organismul este supus unei infectii, numarul de eozinofili poate scadea pentru a ajuta la reaparitia acestuia.
 Cazuri severe de anemie: aceasta poate fi cauza principala a eozinofiliei scazute.
 Boli autoimune: aceasta poate fi o cauza a eozinofiliei scazute.(3)
 Alterarea leucocitelor: acesta poate fi cauzat de anumite procese inflamatorii care ataca sistemul imunitar si scad nivelul de eozinofilie.

Simptome ale scaderii eozinofilelor
Chiar daca eozinofilie scazuta nu vine cu prea multe simptome curbate de acest nivel scazut, aceasta poate fi de fapt un semn al unei afectiuni mai ample. Acest lucru se intampla deoarece eozinofilia joasa poate fi cauzata de inflamatie, alergii sau infectii. Din aceasta cauza, simptomele unui nivel scazut de eozinofilie depind de conditia care sta la baza. Pe de alta parte, uneori nu exista niciun simptom.

Diagnostic
Atunci cand o persoana este suspectata de a suferi de o eozinofilie scazuta, medicul ar trebui sa efectueze un set complet de analize medicale, pentru a diagnostica cauza si a ajusta tratamentul corespunzator. Acestea ar putea include, de asemenea, analize de sange, urinare si scancari radiologice. In anumite cazuri, medicii pot recolta și un esantion de tesut.

Tratament
Tratamentul pentru eozinofilie scazuta depinde in mare parte de cauza care sta la baza acesteia. O persoana poate avea nevoie de alergare alergenica sau de medicatie pentru a trata cauza principala. Anumite medicamente pot fi, de asemenea, recomandate pentru a ajuta la cresterea nivelului de eozinofilie.

Unele dintre medicamentele ce pot fi recomandate, dar numai sub supraveghere medicala, sunt:

Fungicidele – acestea pot ajuta la tratarea infectiilor de natura fungica si pot ajuta la cresterea nivelului de eozinofilie.
 Medicamente steroizi – acestea pot fi recomandate pentru reducerea inflamatiei sau alergiilor.
 Medicamente antihistaminice – cu ajutorul acestora, nivelul de eozinofilie poate fi redus, indiferent de cauza acestuia.
 Antibiotice –respectivele medicamente pot fi prescrise pentru tratarea infectiilor bacteriene, cum ar fi bronșita si pneumonia.

Ochii in care se urmareste eozinofilia
Eozinofilia joasa trebuie luata in considerare, daca sunt prezente simptome care persista sau se agraveaza. Aceste simptome includ, de obicei:

Dificultati de respiratie
 Tuse persistenta
 Stari de rau
 Respiratia suieratoare
 Hipersensibilitate alergica
 Umflarea zonei fetei
 Dureri de gat
 Scadere in greutate

De asemenea, dureri articulare, dureri abdominale, eruptii cutanate si iritatii la nivelul ochilor pot fi semne ale unei eozinofilie scazut.

Preventie pentru eozinofilie scazuta
Chiar daca multe cazuri de eozinofilie scazuta nu pot fi prevenite, exista anumite masuri preventive care pot fi luate pentru a oferi organismului protectie si pentru a evita aparitia afectiunilor. Printre acestea se enumera:

 Evitarea expunerii la alergenii obisnuiti – Acestia pot provoca aparitia sau devoltarea unei afectiuni.
 Consumul limitat de alimente procesate – Consumul abuziv de produse chimice poate cauza probleme de sanatate.
 Exercitarea regulata – Acest lucru poate ajuta la mentinerea sistemului imunitar in forma sa cea mai buna.
 Incurajarea unei diete sanatoase – O dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale si carne de calitate poate intari sistemul imunitar.(4)

Deoarece numarul de eozinofile poate fi afectat de o varietate de conditii, este important sa fii atent atunci cand prezinti simptomele acestei afectiuni și sa-ti faci analizele. Acesta este si motivul pentru care este important sa faci controale regulate, pentru a asigura starea unei bune sanatati si a evita infectiile si alte complicatii.