Durerea din zona superioară a pieptului poate avea mai multe cauze. Cea mai frecventă cauză de disconfort este una digestivă, dar poate fi cauzată de multe alte afectiuni, inclusiv probleme cardiace. Durerea din zona superioră a pieptului poate fi descrisă ca o presiune, strângere sau o senzație de arsură și poate fi persistentă sau intermitentă. Ele se pot extinde la gât, umăr, spate sau pâlnia degetelor de la mână.

Locația, severitatea și durata durerii de stomac în zona superioră a pieptului pot fi determinate de diferite condiții și afectiuni. Echipa Dvs. medicală poate determina cauza acesteia și pot administra tratamentul potrivit pentru a ameliora simptomele. Indiferent de cauză, este important să contactați echipa Dvs. medicală dacă simptomele persistă.

În cele ce urmează vom acoperi cauzele frecvente ale durerilor de stomac în partea superioară a pieptului, simptomele asociate și opțiunile de tratament.

Ce sunt durerile de stomac din zona superioară a pieptului?

Durerea din zona superioră a pieptului nu neapărat se datorează problemei cu inima. Aceasta poate însemna, de asemenea, prezența unei afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi reflux gastro-esofagian sau boala de aclazie.

Zonele superioare ale pieptului încep la baza gâtului și se extind în jos până la partea din dreapta sau din stânga, cum ar fi maxilarul. De obicei, o persoană simte durere în regiunea superioară a pieptului datorită unei activități sau exercitări exagerate sau a unei afecțiuni a altui organ.

Cauze ale durerilor de stomac în capul pieptului

Există mai multe condiții și afecțiuni care pot cauza dureri în zona superioară a pieptului. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:

  1. Afectarea inimii

Cele mai frecvente cauze ale durerii în zona suferioară a pieptului sunt cardiace. Acestea includ atacul de cord, angina și aritmii cardiace.

• Atacul de cord: Atacurile de cord survin atunci când fluxul sanguin la inimă este întrerupt. Simptomele includ durere toracică, senzația de strângere sau disconfort și extinderea senzației în spate, brațe, maxilar și abdomen. Simptomele se ameliorează odată ce inima se relaxează sau când se administrează medicamente corespunzătoare.

• Angina: Angina este o stare care produce disconfort și durere la nivelul pieptului. Durerea este cauzata de o limitare a fluxului sanguin la inimă.

• Aritmiile cardiace: Aritmiile cardiace pot produce bătăi neregulate sau simptome de suprasolicitare la nivelul inimii.

  1. Afectarea GI

Afecțiunile gastrointestinale pot produce, de asemenea, disconfort în zona toracică superioară. Mecanismul efectelor asupra acestei zone diferă în funcție de afecțiunea GI. Unele afecțiuni pot prezenta:

• Reflux gastro-esofagian: Refluxul gastro-esofagian se datorează acidului gastric care pătrunde în esofag. Acesta poate produce arsuri și senzație de strângere în regiunea toracică superioară.

• Colici biliare: Dure 0ea la nivelul epigastric, chiar în dreptul inimii, poate fi semnul de colici biliare. Acestea pot apărea odată ce ductul biliar devine blocat și bila nu mai poate ieși în intestine.

• Sângerări în partea superioară a tractului digestiv: Această afecțiune poate apărea în urma unei ulcerații din partea superioară a stomacului sau duodenului. Sângerările se produc atunci când mucoasa tractului digestiv se inflamează și devine susceptibilă la răni.

• Boala de aclazie: Aceasta apare atunci când mușchiul care controla ieșirea lichidului biliar din vezica biliară nu funcționează corect. Atunci cand acest mușchi se relaxează, bila se scurge în stomacul unei persoane, cauzând durere în alte zone ale corpului.

  1. Greata

Greata poate fi cauzată de tulburări mintale, răceală sau gripă, ingerarea de alimente contaminatesau reacții alergice. Disconfortul din zona superioară a pieptului poate apărea datorită deshidratării sau unei probleme cu tractul digestiv.

  1. Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot produce, de asemenea, disconfort în zona superioră a pieptului. Aceste sentimente pot provoca schimbări ale ritmului cardiace crescut, ceea ce produce durere. De asemenea, aceste sentimente pot încorda mușchii și pot cauza durere în zona superioară a pieptului.

Simptome asociate

Simptomele asociate cu durerile de stomac din zona superioară a pieptului pot varia în funcție de cauză. Simptomele pot include:

• Durere sau arsură la nivelul zonelor superioare ale pieptului
• Stare de amețeală