Când îți se zbate ochiul drept, uneori simți nevoia să descoperi cauza pentru a te asigura că este în regulă. Zbaterea ochiului drept poate fi de origine normală sau poate indica o afecțiune exotică, în care caz trebuie examinată și tratată rapid.
Ce inseamna cand ti se zbate ochiul drept
“Zbaterea ochilor” sau nistagmusul descrie o tulburare oculară în care ochiul se mișcă de o față la celălalt necontrolat, provocând în general un trai neplăcut sau chiar inconfortabil. Zbaterea ochiului drept nu este limitată la albul ochiului, ci poate folosi și puterea mușchilor oculari pentru mișcare.
Cauzele comune ale zbataturii ochiului drept
Există foarte multe cauze posibile ale zbataturii ochilor si zbaterea ochiului drept nu este singurul simptom. Acest lucru poate include, de asemenea, vederea încețoșată, amețeli, somnolență sau iritabilitate. Acestea sunt cauzele comune ale zbataturii ochiului drept:
-
Stresul. Stresul poate provoca probleme fizice, cum ar fi zbaterea ochiului drept. Stresul poate veni fie de la o anumită condiție medicală, cum ar fi anxietatea sau depresia, fie de la factori psiho-sociali, cum ar fi o tensiune în relații sau încărcare excesivă la locul de muncă.
-
Anxietate. Boala anxietății poate provoca zbaterea ochiului drept și, de asemenea, poate veni la pacienți care au alte afecțiuni fizice sau psihice, cum ar fi sindromul post-traumatic de stres sau o afecțiune neurologică gravă.
-
Tulburari de vedere. O schimbare semnificativa a vederii poate cauza zbaterea ochiului drept. Acest lucru poate include miopie, hipermetropie, astigmatism sau diabet.
-
lesin. Uneori, zbaterea ochiului drept poate fi un rezultat al unei crize de lesin sau al unei alte afectiuni medicale care provoacă slăbiciune și incapacitatea de a menține echilibrul.
-
DEPLETIE DE VITAMINE SI NUTRIENTI. Deficitul de vitamine și nutrienți poate fi un motiv serios pentru zbaterea ochiului drept. Printre acestea se numără liposolubilul vitaminei A, vitaminele B, vitamina C și zincul.
-
Interventii chirurgicale oculare. Uneori, ochiul drept poate dezvolta o formă de zbatere post-operatorie. Acest lucru poate fi cauzat de un anumit medicament sau de intervenția chirurgicală însăși.
-
Neonatala Zbaterea Ochiului Drept. Zbaterea ochiului drept la nou născuți poate să apară din cauza anomaliilor neurologice congenitale sau reactiilor adverse la medicamente prescrise pentru mama în timpul sarcinii.
Tratamentul Zbataturii Ochilui Drept
Când înțelegeți ce cauzează zbaterea ochiului drept, veți fi mai bine pregătiți pentru a trata simptomele. Uneori diferite terapii pot ajuta, inclusiv comprimarea ochilor sau terapia antistres. Gasiti mai jos o lista de tratamente eficiente pentru zbaterea ochiului drept:
-
Exerciții și tehnici pentru zbaterea ochiului. Exercițiile simple care implică menținerea controlului asupra mușchilor oculari pot fi foarte utile pentru îmbunătățirea controlului.
-
Mijloace terapeutice. Aceste mijloace pot ajuta la relaxarea mușchilor oculari si la limitarea senzațiilor de înțepătură. Acestea includ comprimarea ochilor, folosirea filtrelor vizuale si ascultarea muzică relaxantă.
-
Tratament medicamentos. Uneori medicamentele prescrise pot fi eficiente în tratamentul zbataturii ochiului drept. Acestea includ clonazepamul și alte comprimate prescrise sau administrate sub formă injectabilă.
-
Tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazurile severe de zbatere a ochiului. Acesta poate implica reducerea sau îndepărtarea nervului optic sau modificarea țesutului muscular.
Când să apelezi la medic
Este important să vă adresați medicului dacă simptomele vă afectează extrem de mult sau devin mai greu de controlat.Unele simptome ar putea însemna că aveți nevoie de un tratament de urgență. Dacă observați următoarele simptome, încearcă să intri în contact imediat cu medicul tău:
• durere sau înțepătură în ochi
• vedere încețoșată sau încetarea vederii
• ochiul ștergând excesiv
• scăderea acuității vizuale
Când vă adresați medicului, explicați-i clar când ați început să simtiti zbaterea ochiului drept. De asemenea, spuneți medicului despre orice alte simptome pe care le întâmpinați, cum ar fi vederea încețoșată, amețeala sau somnolență.
Medicul tău poate prescrie diverse teste pentru a identifica ceea ce cauzează zbaterea ochiului drept.