Branza de vaci este unul dintre alimentele cele mai apreciate care poate fi consumata în ziua de astăzi. Făcând parte din grupa alimentelor de bază, brânza de vaci este o sursă nutritivă remarcabilă pentru privirea atât la nutrienţi, cât şi la un conținut caloric scăzut. Acest articol va aborda totul despre acest aliment, ducându-vă în lumea brânzei de vaci, începând de la compoziția sa, beneficiile asupra sănătății, caloriile și cantitățile recomandate de consum.

Ce este brânza de vaci?

Brânza de vaci este un aliment obținut din laptele de vacă. Aceasta poate fi fabricată prin coagularea laptelui sau prin separarea ingredientelor laptelui și urmează mai multe proceduri de prelucrare înainte ca produsul final să apară. Există o gamă largă de soiuri de brânză de vaci, de la cele cu textură moale și cremă, până la cele cu textură tare și granulară.

Compoziția brânzei de vaci

Laptele de vaci este cel mai important ingredient folosit la prelucrarea brânzei de vaci și, odată coagulat, laptele se separă în două componente: orgașul (sau serul) și brâna. Orgașul conține în mare parte proteine, micronutrienți și apă. Brâna conține o cantitate importantă de grăsimi și proteine, plus micronutrienți.
Brânza de vaci conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de minerale, cum ar fi fosforul și calciul. Acestea sunt semnificative pentru sănătatea oaselor. De asemenea, sunt uneori adăugate alte ingrediente, cum ar fi sare, ierburi sau blaturi.

Beneficii pentru sănătate ale brânzei de vaci

Brânza de vaci oferă un număr de beneficii pentru sănătate, precum:

• O sursă excelentă de proteine: Proteina din brânză de vaci este foarte importantă pentru a menține sănătatea țesuturilor și organelor din corp, deoarece joacă un rol important în formarea oaselor, mușchilor, pielea și sistemul imunitar. Acesta este, de asemenea, un mod foarte bun de a oferi energie organismului și de a furniza o protecție împotriva multor afecțiuni cronice.

• Un conținut ridicat de calciu: Brânza de vaci conține, de asemenea, calciu, care este esențial pentru sănătatea și întărirea oaselor și dinților, precum și pentru menținerea stării de bine generală.

• O sursă bună de vitamine și minerale: Vitaminele și mineralele sunt, de asemenea, o parte importantă a compoziției brânzei de vaci. Lizina, un aminoacid din brânză, este important pentru sănătatea generală a organismului și împiedică apariția multor boli.

• Un conținut scăzut de grăsimi: Brânza de vaci are un conținut scăzut de grăsimi și poate fi o alegere excelentă pentru persoanele care se clasează în dimensiunea „băutura” și alte produse alimentare pentru controlul greutății.

Calorii din brânza de vaci

Deoarece brânza de vaci este o parte esențială a dietelor sănătoase din zilele noastre, este de dorit să înțelegeți câte calorii conține produsul și cât este recomandat să consumați.

Mai jos este o listă cu informații despre calorii din brânza de vaci în toate formele sale:

• 100 g brânză de vaci – 221 kcal
• 100 g brânză cu conținut scăzut de grăsimi – 161 kcal
• 100 g smântână – 311 kcal
• 100 g grăsime topită – 819 kcal
• 100 g unt de smântână – 719 kcal

Cantitatea recomandată de brânză de vaci

Având în vedere conținutul caloric al brânzei de vaci, cantitatea zilnică recomandată nu trebuie să depășească 70-100 de grame în dieta unei persoane de regulă. Copiii și vârstnicii ar trebui să fie încurajați să includă mai multă brânză de vaci în dieta lor, deoarece proteinele și nutrienții conținuți în aliment le vor oferi energie și nutrienți vitali pentru sănătate.

Este important de remarcat faptul că anumite forme de brânză de vaci pot conține o cantitate mai mare de grăsimi și săruri. Prin urmare, este recomandat ca acești indivizi să consume produse cu conținut scăzut de grăsimi și să nu adauge artefacte mâncării.

Brânza de vaci este un aliment de bază care prezintă multe beneficii diferite pentru sănătate. Este plin de nutrienți și proteine, precum și un conținut caloric scăzut. Deși poate fi consumat de persoanele de toate vârstele, cantitatea de brânză de vaci pe care o persoană o poate consuma în mod obișnuit trebuie să fie limitată la 70-100 de grame.