Pecinginele (acnee) sunt unul dintre cele mai comune probleme de sanatate ale tenului si sunt destul de ampl raspandite. Se pot dezvolta in diverse stadii, de la aparitia primelor simptome, cum ar fi punctele negre si iritatiile, pana la inflamaţii severe, leziuni cutanate si chiar cicatrici. Pecingina este o conditie a pielii care poate aparea pe orice parte a corpului, dar se gaseste foarte des pe fata si trunchi.

I. Ce este pecinginea si cum se manifesta

Pecingina sau acnee este o inflamatie a pielii cauzata de blocarea porilor de catre celulele pielii si de sebum (substanta grasa secretata de glandele sebacee). Aceasta blocare poate avea loc din mai multe motive, unele fiind cauzate de hormoni, altele datorita obiceiurilor sanatatii necorespunzatoare.

Aceste simptome mai pot include iritatia, roseata si chiar umflaturi in anumite zone ale pielii. Zonele afectate in mod special de pecingine sunt: fata, obraji, barbie, frunte, piept si spate.

II. Factorii care cresc riscul de pecingine

Exista o serie de factori care cresc riscul de a face pecingine, inclusiv:

 1. Varsta. Pecinginele se observa cel mai des la adolescenti si tineri, dar poate sa apara si in cazul persoanelor de orice varsta.

 2. Sexul. Femeile sunt de obicei mai predispuse sa dezvolte acnee decat barbatii.

 3. Obiceiuri nesanatoase. Persoanele care consuma frecvent produse alimentare prelucrate sau grase, au un stil de viata lipsit de activitate fizica si dorm prea putin sau prea mult, prezinta un risc crescut de pecingine.

 4. Anumite medicamente. Unele medicamente, cum ar fi medicamentele contraceptive orale, produse pentru tratamentul acneei, steroizii sau anabolizantii, pot cauza pecingine.

III. Cum se poate trata pecinginea

Exista cateva tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor pecinginii, printre acestea numarandu-se:

 1. Retinoizii, care de obicei se iau sub forma de crema sau lotiune si sunt foarte eficienti in reducerea inflamatiei, a petelor si a punctelor negre.

 2. Medicamentele topice antibiotice sunt foarte eficiente in reducerea inflamatiilor si iritatiilor.

 3. Acizii azelaic, în combinatie cu acidul salicilic, s-au dovedit eficienti in reducerea inflamatiei si petelor pe piele.

 4. Laserul pentru tratamentul pecinginii este o solutie dureroasa, dar eficienta, care poate ajuta la reducerea inflamatiei si a petelor.

 5. Ingrijirea pielii si utilizarea unor produse de calitate pot, de asemenea, ajuta la reducerea simptomelor, daca sunt folosite constant. De aceea este esential sa folositi produse potrivite pentru a vindeca pielea in mod eficient.

IV. Cateva recomandari pentru a preveni pecinginea

Exista o multime de strategii pentru tratarea si prevenirea pecinginii, printre care se numara:

 1. Curatati si hidratati tenul zilnic cu produse adaptate tipului de piele.

 2. Evitati produsele cosmetice care pot irita pielea.

 3. Evitati contactul cu substanțele iritante cum ar fi detergentii sau produsele chimice.

 4. Evitati expunerea prelungita la soare si folositi produse de protectie solara.

 5. Stimulati fluxul sangvin prin folosirea unui perie faciala si a compreselor calde sau reci.

 6. Dormiti cu perna in pozitie schimbata si schimbati asternuturile in mod regulat.

 7. Monitorizati ingestia de sare, cofeina si alcool si limitati consumul de produse grase si alimente prelucrate.

 8. Stabiliti un program de somn normal.

 9. Tineti stresul sub control si mențineți o dieta sanatoasa si echilibrata.

Pecinginea poate fi o problema persistenta si poate afecta semnificativ calitatea vietii unei persoane. Cu toate acestea, exista tratamente disponibile pentru a trata si preveni simptomele sale neplacute. Este important sa vizitati medicul pentru a identifica cauzele si a gasi tratamentul ideal. De asemenea, o serie de schimbari de stil de viata pot ajuta la prevenirea recidivelor si la ameliorarea simptomelor pecinginii.