Iubirea platonica este un sentiment profund subtil care nu este exclusiv rezervat persoanelor singure sau solitare. De asemenea, după cum veți vedea mai jos, poate fi marca unei legături pozitive între două persoane îndrăgostite, chiar și poate dura o viață întreagă. Cu toate acestea, există diferite tipuri de iubire platonica si la fel de multi oameni care iubesc diferit, astfel încât să ia în considerare diferite perspective și tipuri de comportament. 

În acest articol vom încerca să oferim o priveliște mai profundă asupra conceptului de iubire platonica și a formelor sale distincte, precum și a modului în care poate influența dinamica relațiilor.

Ce este iubirea platon: Definire și perspectivă

Iubirea platonica este adesea definită ca fiind profund și ascuns sentiment care poate fi simțit fata de o persoana sau obiect. De obicei se refera la un sentiment spiritual sau emoțional și nu are neaparat legatura cu sentimentul fizic sau sexual. Cu toate acestea, aceasta poate fi însoțita și de senzatii corporale sau fizice. Diferenta de la un sentiment fizic obisnuit pana la aceasta este ca iubirea platonica se refera la un sentiment mai intens, mai profund, plin de respect și iubire.

În general, acesta se refera la o relație care există între două persoane fără o legătură romantică sau sexuală și se deosebește de iubirea romantică, care se presupune că îi angrenează pe cei doi într-o legătură romantică. Cu toate acestea, exista și persoane care susțin că iubirea platonic poate evolua în iubire romantică.

Este important de reținut că sentimentul de iubire platonice poate fi real si poate fi simtit intens si inca unul dintre obiectivele lui este de a da oamenilor sentimentul de conectare emotionala si spirituala. Acest lucru se poate face cu aceeasi persoana sau cu mai multe persoane de-a lungul vietii unei persoane.

Originea și semnificația Iubirii platonice

Originea conceptului de iubire platonica se poate remonta in secolul al VI-lea, în Grecia Antica și în opera lui Platom, scrise în dialoguri „philosophiques”. Filosoful platonic a scris despre un tip de iubire spirituala profunda si pasionala, care poate exista între doua persoane. El a susținut că aceasta este cea mai pura formă a iubirii și că nu este nevoie de senzatii fizice pentru ca aceasta sa se manifeste. Ea se referă mai degrabă la un sentiment profund, niciodată la nivel fizic.

Iubirea platonica s-a aflat la originea multor concepte precum idealul iubirii si al dragostei, care nu poate exista în lumea reala. Ea se refera adesea la o iubire care ramane în inima si gandurile unei persoane si care poate sta alaturi de o alta persoana sau de un obiect pentru o durata nedeterminata de timp.

Tipuri de Iubire platonica și cum se manifestă acestea

Iubirea platonica poate fi variata și poate fi experimentată între doua persoane care își cunosc reciproc sentimentele sau se poate manifesta singuratatea, între o persoana și ceva care îi este spiritual, emotional sau intelectual important. Unele dintre cele mai comune tipuri de iubire platonică pot fi găsite mai jos:

•Iubirea platonic dintre un adult si un copil. Acest tip de iubire platonică trebuie tratată cu atenție, deoarece poate avea implicații neplăcute. Cu toate acestea, atât copilul cât și adultul său s-ar putea simți foarte bine împreună sau se putea conecta emoțional la un nivel foarte profund și de încredere, fără sentimente negative sau fizice.

•Iubirea platonică inter-generațională. Acest tip de iubreal platonica poate fi întâlnit între două generații diferite. Poate fi vorba despre o persoană mai în vârstă partenerul mai tânăr, de regulă cu mai mulți ani decât partenerul respectiv, care simte că poate avea încredere în el și că poate vorbi deschis despre aproape orice.

•Iubire platonică între prieteni . Acest tip de iubire platonică poate fi întâlnit cel mai adesea între prieteni. Acest lucru necesită tendința de a forma o legatura profunda si o conexiune si sa-și împărtășească sentimentele si gandurile fara judecata sau vinovatie. Poate dura o viata intreaga, chiar daca uneori și relația evoluează spre o legatura mai stransa care uneori se transforma in pasiune și romantism.

•Iubire platonică față de un celebru .Asta poate fi vazuta la persoanele care simt atasamente spirituale si emotionale pentru prieteni sau vedete celebre, devenind in acelasi timp admiratori devotati.

•Iubire platonică față de un obiect . Acest lucru se refera la persoanele care se simte atase fata de obiecte și lor le acorda un sentiment de conexiune și dragoste. Departe de conceptul de colectism obsesiv, iubirea platonica pentru obiecte poate fi pură și pozitivă și adesea se poate sesiza doar cu o privire.