Lichidul seminal masculin poate contine milioane de celule, in functie de calitate, varsta si starea de sanatate a barbatului. Aceste celule se elimina in timpul actului sexual, dar, intrebarea importanta este: Cat de mult timp aceste celule pot supravietui dupa ejaculare?

Celulele din lichidul seminal reprezinta modul in care un barbat poate ramane steril. Acestea se numesc ‘spermatogene’, iar acestea se gasesc in milioane in lichidul seminal ejaculat si pot contribui la fertilitatea barbatilor sau la infertilitatea acestora. Se stie ca spermatogenele sunt celule extrem de rezistente si puternice, si ca ele pot supravietui destul de bine in tesuturi sau organe interne, chiar si pe perioade relativ mari de timp. Acestea, la randul lor, se pot introduce in uterul unei femei si pot fertiliza oul, deplasandu-se in mod independent prin intermediul motilitatii lor.

Cum arata spermatogenele?

Spermatozoizii sunt celule mici, de obicei albe, alungite. Acestea seamana cu o picnicatura sau un “tac”, care poate avea dimensiuni variabile. Motilitatea spermei depinde de cantitatea si calitatea acestor celule. Acestea pot ajunge la dimensiuni de numai 2-5 microni, iar aspectul lor poate varia in functie de starea si varsta barbatului care le produce. Acestea se for[meaza in cada spermatica a barbatului si se duc apoi in vezica urinara dupa ejaculare.

Cat timp traiesc celulele spermatogene?

Acesta este un subiect ce a fost discutat in lung si in lat in randul urologilor si al medicilor de reproducere asistaţi. Intr-o serie de cercetari facute pe acest subiect, studiul cel mai proeminent a evidentiat ca spermatogenele ar putea supravieţui chiar si cateva zile dupa ejaculare, in cazul anumitor barbatii. Intre cazurile in care cele mai multe dintre aceste celule au supravieţuit 5 zile si cazul in care semenul a ramas infectat, nu au fost vazute diferenţe semnificative de durată de supravieţuire. In orice caz, durata de supravieţuire a spermei poate varia in funcţie de mediu, temperatura si alti factori neidentificaţi.

Cum variaza supravieţuirea celulelor spermatogene in functie de barbat

Supravieţuirea spermatogenei poate varia de la barbat la barbat, in functie de calitatea si varsta spermei lor. Deoarece sperma se schimba pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, cantitatea de sperma produse de barbatii de peste 40 de ani este, in general, mai mica si mai putin motata decat cea produsa de barbatii tineri si mai sanatosi, ceea ce inseamna ca longevitatea spermei poate fi mai mica.

In plus, anumiti factori precum consumul de droguri, fumatul, alcoolul si obezitatea pot fi responsabili de scaderea cantitatii de spermatogene si a longevitatii acestora. In teorie, dupa ejaculare, barbatii supusi unor astfel de stari se pot confrunta cu scaderea longevitatii spermatozoizilor mai devreme, decat daca aceştia nu ar face parte dintr-un grup de risc.

Cum variaza longevitatea celulelor spermatogene in functie de mediu?

Un mediu corporal nefavorabil poate avea un efect negativ si asupra motilitatii si durata de viata a spermei. Totodata, anumite leziuni sau chiar unele boli, cum ar fi cele legate de alcoolism sau de infectii, pot avea un efect negativ asupra spermei. In plus, un numar de alte factori din mediul inconjurator ar putea fi responsabili pentru motilitatea scazuta a spermei, precum acrilamida (un produs chimic folosit in industria alimentara), mentolul, izocianatul si alti poluanti.

Motivatii de a folosi prezervativul

In ciuda faptului ca spermatogenele s-au dovedit a fi extrem de rezistente, se recomanda totusi ca barbatii sa foloseasca prezervative atunci cand au contact sexual, mai ales daca fac sex cu mai multi parteneri. Acest lucru va proteja partenerii de imbolnaviri cu boli cu transmitere sexuala si va reduce si riscul de sarcina nedorita.
De asemenea, prezervativele pot preveni intrarea in contact a unei perechi despre care se stie ca ar avea niveluri ridicate de infectii cu transmitere sexuala.

In concluzie, durata de supravieţuire a spermei a fost stabilita, in mod obiectiv, luni de-a randul de catre mai multi cercetatori, pentru ca barbatii sa inteleaga mai bine cat de bine sau cat de rau isi controleaza fertilitatea. Spermatogenele – micile celule din lichidul seminal – sunt extrem de rezistente si puternice, si pot supravietui daca sunt aduse in contact cu uterul unei femei. Cu toate acestea, poate ca este mai bine sa se folosesca prezervative atunci cand se asteapta contact sexual, pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite sau a infectiilor cu transmitere sexuala.