Castelul de lut din Valea Zanelor, situat in sudul Romaniei, este unul dintre cele mai impresionante exemple de arhitectura traditionala romanesti. Acest castel a fost construit in secolul al XIV-lea si a servit ca un adevarat loc de odihna pentru oamenii care lucrau in aceasta regiune cu alte obiective, precum agricultura.

Castelul de lut face parte din comuna Valea Zanelor din judetul Dolj si se afla la iesirea din localitate pe drumul ce duce catre vechiul sat vecin, Gardoasa. Adaposteste, de peste 800 de ani, istoria, traditia si cultura unui sat romanesc. Cu ajutorul unei echipe de specialisti, castelul a fost restaurat in totalitate in anul 2018. Acest castel este acum un punct de atractie turistica si o prezenta remarcabila a arhitecturii populare romanesti.

Istoria Castelului de Lut

Din momentul in care a fost construit, Castelul de Lut din Valea Zanelor a servit ca si un adapost impotriva atencerilor dusmanilor si a razboaiei. Aici s-a adapostit imparatul Vlad Tepes in timpul conflictelor sale cu otomanii. Un alt moment important din istoria acestui castel se refera la momentul cand a fost restaurat, in anul 2018. Aceasta restaurare a ceea ce ramasese din castelul de lut a fost posibila prin contributia asociatiei de caritate Ceata Dacilor, cu contributia Guvernului Romaniei si a fondurilor europene.

Importanta Castelului de Lut pentru patrimoniul cultural romanesc

Castelul de Lut din Valea Zanelor este unul dintre cele mai importante simboluri ale patrimoniului cultural romanesc din sudul tarii si poate fi considerat drept una dintre cele mai vechi constructii romanesti de acest tip. Acest castel pastreaza o parte din istoria vechiului sat si poate fi considerat ca un semnal puternic al culturii, traditiilor, arhitecturii si istoriei specifice regiunii.

Aceasta constructie ramane o marturie incontestabila a inovatiilor forjate de-a lungul istoriei aici si este unul dintre obiectivele turistice mai importante ale regiunii. Castelul poate fi admirat si vizitat atat in timpul zilei, cat si seara, cand sunt organizate diferite evenimente.

Cum functioneaza modern Castelul de Lut

In zilele noastre, Castelul de Lut din Valea Zanelor este administrat de organizatia „Natura si traditiile romanesti” si este inclus in Curtea Preafericitului Papal Timotei al II-lea. Aceste doua institutii se ocupa cu conservarea, restaurarea si administrarea materiala si spirituala a castelului.

Mai mult decat atat, Castelul de Lut gazduieste in prezent diverse evenimente culturale si religioase, cum ar fi slujbele de aducere aminte a vietii stramosilor nostri, actiuni de promovare a diversitatii culturale si a costumelor populare si alte evenimente similare.

Castelul de Lut este amplasat intr-un loc pitoresc, inconjurat de dealuri si paduri vechi, ceea ce il face si mai frumos si mai prolific. Acesta devine, astfel, un centru de activitati culturale si religioase important intrucat se pot organiza tot felul de evenimente si programe pentru conservarea patrimoniului cultural al tarii noastre.

Castelul de Lut din Valea Zanelor ramane una dintre cele mai importante creatii ale arhitecturii tradionale romanesti si se poate considera drept un simbol al inteligentei, mestesugurilor si inventiilor strabunilor nostri. Acest castel a fost construit la inceputul secolului al XIV-lea, iar valoarea sa istorica si culturala nu trebuie sa fie ignorata.

Restaurarea sa de catre echipa de lestoria „Natura si Traditiile Romanesti” si contributia Guvernului Romaniei si a fondurilor europene au facut ca castelul sa devina unul dintre cele mai importante simboluri ale patrimoniului cultural romanesc. In prezent, castelul adaposteste diverse evenimente culturale si religioase si este un punct important al turismului local.

Astfel, Castelul de Lut din Valea Zanelor ramane o marturie a istoriei, traditiilor si culturii romanesti si trebuie sa adulerata si sa pastram viu acest monopoliu al patrimoniului cultural al tarii noastre.